Transformatie voormalige vuilstortplaats

Een voormalige vuilstortplaats zou in de toekomst dienst kunnen doen als zonnestroominstallatie. Om de haalbaarheid te toetsen wordt op dit moment onderzoek verricht.

De voormalige vuilstortplaats in kwestie is van de gemeente Wageningen. Het braakliggende terrein bevat gestort afval ingepakt in folie en zou zo nog tientallen jaren blijven liggen. “Zonde”, meent Roel van Laar, directeur: “Roseboom wil ook op het gebied van duurzame energie een leidende rol spelen én lokaal een maatschappelijk verantwoorde functie vervullen. Om die reden benaderden wij QING Sustainable, adviesbureau in verduurzaming, met de vraag of het terrein kan fungeren als opwekplaats voor zonne-energie.”

Provincie Gelderland draagt bij aan het onderzoek, met als co-financiers Stichting Zonne-energie Wageningen, ESCo Nederland en Aannemersbedrijf Roseboom. Naar schatting kan het terrein kan bieden aan ruim 10.000 zonnepanelen. Het onderzoek wordt naar verwachting tegen de zomer afgerond.

Energiebelasting
Een van de mogelijkheden die in het onderzoek betrokken wordt om tot een subsidie-onafhankelijke exploitatie te komen is het verlaagd tarief energiebelasting. Deze regeling vloeit voort uit het SER Energieakkoord en houdt in dat er een energiebelastingkorting van 7,5 eurocent per kWh voor kleingebruikers.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Wageningen, Gelderland