Zonneboot met fietsbesturing gaat strijd aan

De innovatieve zonneboot van het TU Delft Solar Boat Team werd onlangs aan het Nederlandse publiek gepresenteerd. Uniek aan de boot is de besturing, een simpel Nederlands principe: fietsen.

De boot is het resultaat van het werk van 32 studenten van de TU Delft. Speciaal voor de DONG Energy Solar Challenge, de World Cup For Solar Powered Boats, is deze creatie in het leven geroepen. Wie de boot wil besturen, doet dat door de voorste draagvleugels te draaien, vergelijkbaar met het sturen van het voorwiel van een fiets.

Lichtgewicht

Naast de opvallende besturing is het gewicht bijzonder te noemen; in totaal weegt de boot 100kg. De topsnelheid die gehaald kan worden ligt tussen de 40 en de 45 kilometer per uur. Stabiliteitsproblemen door kleine draagvleugels en het hoge zwaartepunt worden gecompenseerd door de richting in te sturen waarin de boot dreigt te vallen.

Mogelijkheden van zonne-energie

Het team van 32 studenten, allen van een andere opleiding afkomstig, wil met de zonneboot de wereld laten zien wat er mogelijk is met zonne-energie. De teams betrokken bij de DONG Energy Solar Challenge racen van Blauwestad naar Leeuwarden, over een parcours van 200 kilometer. TU Delft Solar Boat team won de race al tweemaal en mag zich recordhouder noemen. De Challenge wordt van 28 juni tot en met 5 juli 2014 gehouden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door TU Delft