Deelnemers ervaren het potentieel van ionisatietechnologie

Sinds 1993 heeft het van oorsprong Zwitserse ionair® een opmerkelijke corebusiness: het creëren van gezonde en energiezuinige gebouwen door middel van ionisatietechniek. 

Meer dan duizend gebouwen in 32 landen profiteren op deze manier van een verbeterd binnenklimaat, waaronder kantoorpanden, zorgvastgoed, hotels en vliegvelden. Internationaal succes, met een nog te ontginnen markt in Nederland. Reden te meer om, samen met partners en experts van Kennisplatform Duurzaam Gebouwd, in Zwitserland kennis te maken met eerder uitgevoerde projecten en de kansen voor Nederland in kaart te brengen.

Tekst: Marvin van Kempen

Jeroen Posthumus, directeur van het in 2013 opgerichte ionair Nederland, is ervan overtuigd dat comfort en gezondheid steeds belangrijkere duurzame criteria worden: “In de hotelbranche, bijvoorbeeld, waardeert een hotelgast een hotel met een goede en frisse luchtkwaliteit beter en komt daardoor terug. Die hogere waardering leidt tot meer gasten en omzet. Daarnaast valt de energierekening fors lager uit.” Posthumus koos de gebouwen die tijdens de reis bezocht werden, omdat deze volgens hem uitstekend zijn overtuiging uitdragen.

Thomson-Reuters

Het reisgezelschap, vooral vertegenwoordigd door partners en experts van Kennisplatform Duurzaam Gebouwd, maakt in Genève kennis met een pand waarin de technologie succesvol is toegepast: Thomson-Reuters. Zij kozen in 2010 voor de ionair-modules, omdat er een oncomfortabel binnenklimaat in de offices heerste; de opdrachtgever ontving klachten over de mengelmoes van geuren in deze ruimtes. Hier moest een oplossing voor komen. Sinds de ingreep kwam er geen klacht meer over het klimaat.

UEFA

Ook gebouweigenaar UEFA in Nyon koos voor de techniek. Bijzonder is dat deze opdrachtgever twee gebouwen heeft, relatief dichtbij  elkaar met eenzelfde EPC. Slechts een van de twee maakt gebruik van de ionisatietechnologie. Dat levert een duidelijk pleidooi voor de ionair-techniek op: het energiegebruik ligt er ruim 60 procent lager en de lucht is zuiverder. Over dit gebouw ontvangt de opdrachtgever vrijwel geen klachten. Dit ten opzichte van het gebouw zonder ionisatie: hier klaagt het personeel vaker en ligt het ziekteverzuim hoger.

In het volledige artikel leest u de reactie van deelnemers aan Duurzaam Gebouwd op Locatie XXL: Harm Valk, Paul van Bergen, Martin Koppenhol en Paul Vermeulen. Het volledige magazine Duurzaam Gebouwd #25 leest u voortaan online op uw computer, smartphone of tablet.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door ionair