Meer subsidie voorhanden dan bouwers gebruiken

Bouwers laten tientallen miljoenen aan subsidies liggen. Voor de duurzaming en innovatie stellen Rijk en lagere overheden namelijk een scala aan subsidies beschikbaar, die maximaal 10% van de bouwkosten kunnen dekken.

Dit schrijft Cobouw. Volgens de bouwkrant onderschatten veel bouwers de subsidieaanvraag of geven ze andere taken de prioriteit waardoor de aanvraag te laat komt. Hierdoor blijft de subsidie ongebruikt liggen.

“Vaak struikelen bedrijven over gemakzucht”, vertelt Rolf Grouwe, directeur van subsidieadviesbureau Innovation Connect. “Ze verkijken zich met regelmaat op de hoeveelheid wel die een subsidieaanvraag met zich mee brengt. Dan vinden ze dat ze sowieso recht hebben op de subsidie, maar blijkt dat er nogal wat voorwaarden zijn.” Volgens hem zit het venijn van een aanvraag in de details. “Ook al kom je overduidelijk in aanmerking voor een subsidie, je moet een gedegen aanvraag indienen. Doe je dat niet, dan word je afgewezen.”

Subsidies

Uit de meest recente jaarverslagen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat subsidiegeld ongebruikt blijft. Zo is in 2012 van de Energie Investeringsaftrek slechts € 94 miljoen van de beschikbare € 151 miljoen besteed. Bij het innovatiekredietfonds is slechts 27% (€ 53 miljoen) van de verkrijgbare € 195 miljoen. Van de beschikbare € 101 miljoen van de Milieu Investeringsaftrek is € 76 miljoen toegekend. De afboekingsfaciliteit Vamil bekleedt een uitzonderingspositie: hoewel € 33 miljoen werd aangevraagd was slechts € 24 miljoen beschikbaar.

Deel dit artikel

permalink