In 2030 op 100% duurzame energie

Nederland kan zijn energievoorziening binnen twintig jaar volledig verduurzamen. Dit blijkt uit het rapport ‘Nederland 100% op duurzame energie'. Het kan als je het wilt’ van Urgenda, actieorganisatie voor duurzaamheid en innovatie.

Hierin zet de organisatie uiteen hoe het 5 keer anders kan op het gebied van wonen, vervoer, produceren en energie opwekken. Een scenario met 100% duurzame energie blijkt goedkoper en schoner dan doorgaan op de oude voet, schept 150.000 nieuwe banen, biedt energiezekerheid en is een motor voor innovatie.

Zonder CO2-uitstoot

De agenda beschikt over een duidelijk stappenplan, dat met de bijbehorende kosten en baten laat zien hoe Nederland binnen twintig jaar naar een 100% duurzame energievoorziening kan gaan. Het uitgangspunt en de visie voor die rapport is het streven naar een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem in 2030, zonder gebruik te maken van olie, kolen en gas. Dus zonder CO2-uitstoot.

Deze agenda is niet gericht op de overheid, maar is bedoeld voor de hele maatschappij. Burgers moeten bijvoorbeeld meer investeren in hun huis om te zorgen dat in 2030 alle huizen energieneutraal zijn. Bedrijven zullen vanaf nu jaarlijks 2% energie moeten besparen en investeren in energiebesparende aanpassingen aan hun gebouwen.

Recycling

Door in te zetten op een circulaire, biobased industrie op duurzame energie onder meer de bouwsector ook belangrijke stappen maken. Zo bevatten oude gebouwen die gesloopt of opgeknapt worden, veel materiaal dat hergebruikt kan worden. Daarnaast is het volgens het rapport over twintig jaar normaal dat op bouwplaatsen wordt gesloopt, gescheiden en gebouwd met gerecyclede producten en grondstoffen. Verder kan veel meer gebruik worden gemaakt van 3D-printers.

Het bouwen aan een volledig duurzame energievoorziening zorgt volgens Urgenda voor meer dan 150.000 banen, vooral in de bouwsector. Daarnaast jaagt dit innovaties aan en wordt de energievoorziening goedkoper. 

Deel dit artikel

permalink