Duurzaam Milieu Educatie Centrum in Assen

Aan de rand van het Asserbos komt het Milieu Educatie Centrum (MEC) met wijkpost te staan. Op verzoek van de gemeente Assen wordt dit gebouw CO2-neutraal.

Het gebouw is ingebed in het omringende landschap, waarbij het noordelijke gedeelte van het dak overgaat in de weide voor dieren, terwijl op het zuidelijke gedeelte van het dak enkele gethematiseerde tuinen liggen voor bezoekers. De twee groene, hellende daken komen bijeen aan de top van het gebouw, waar de bezoekers en dieren elkaar bij de zonnetoren ontmoeten. Deze toren functioneert als uitkijktoren en oriëntatiepunt en voorziet het gebouw van een natuurlijke ventilatie.

Duurzaamheid maatregelen

Het ontwerp komt van 24H architecture dat de duurzaamheid van het gebouw als inspiratiepunt heeft gebruik. Duurzame maatregelen worden integraal toegepast en zichtbaar gemaakt als educatief onderdeel van het MEC. Een belangrijke werkzaamheid van dit centrum is het geven van voorlichting over het milieu; om aan het milieu bij te dragen is het essentieel dit ook op gebouwniveau te begrijpen.

Creatieve oplossingen

Daarom heeft het Rotterdamse architectenbureau verschillende creatieve oplossingen verzorgd op het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid. Zo voorzien groene daken met aarde en hoog geïsoleerde gevels het gebouw van goede isolatie. Daarnaast wordt elektriciteit opgewerkt door middel van bio-wkk met het lokale snoeiafval als brandstof. De generator werkt op biobrandstof, die groene energie produceert en duurzame warmte aan het gebouw levert.

In het ontwerpteam zitten DGMR (bouwfysica, duurzaamheid en akoestiek), AMIC installation consultancy (installaties) en ABT (constructies en bouwkosten). Naar verwachting is het gebouw volgend jaar klaar.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Assen, Drenthe