Wake up call voor BIM?

Gelukkig staan we op de Dag van de Ingenieur weer even stil bij technologisch ‘vernuft’, vindt Remi Roberts BIM-expert bij Deerns.

Neem BIM (Building Information Modeling). BIM is een goed voorbeeld waarbij het menselijk vernuft in combinatie met informatie- en communicatietechnologie verandering binnen de bouwwereld in gang heeft gezet. Maar is BIM daadwerkelijk de revolutionaire tool die de bouwwereld op zijn kop zet? Of is de opkomst van BIM een logische evolutie van de bouw in het huidige informatietijdperk? Behoren faalkosten en bouwfouten nu tot het verleden of moeten we daar meer voor doen?

Versnipperd en verzuild

De bouwbranche is in de loop der tijd sterk versnipperd en verzuild, waardoor we wantrouwig zijn geworden om informatie te delen in de keten. Hoewel er partijen zijn die belang hebben bij het traditionele verdienmodel kan de intrede van nieuwe ICT-hulpmiddelen niet meer worden tegengehouden. De huidige softwareprogramma’s dwingen de mens om beter te communiceren en informatie te delen. Als die nieuwe technologie er niet was geweest waren we nog steeds op dezelfde manier aan het werk.

Organisaties die zich bewust zijn van hun toegevoegde waarde in de keten en hun business model daarop inrichten hoeven niet bang te zijn dat er in bij hun in de keuken wordt gekeken en lopen dus ook steevast voorop in de BIM-ontwikkeling. Bedrijven daarentegen die bang zijn om informatie te delen, niet gebaat zijn bij een transparant proces, of belang hebben bij faalkosten, hebben lastige papieren in de toekomstige  ‘virtuele’ bouwsector.

BIMmen

Ik zou ervoor willen pleiten om elk project te BIMmen. Al is het maar om écht te weten waar je projectpartners mee bezig zijn. BIM faciliteert een transparant proces, waarin partijen in een virtuele omgeving optimaal kunnen samenwerken met de laatste actuele informatie. Opdrachtgevers hebben met het voorschrijven van BIM dan ook een goede stok achter de deur om een ontwerp te maken dat realistisch en uitvoerbaar is zonder verrassingen.

BIM staat gewoon voor Communiceren van Informatie met nieuwe Technologie. Laat dat nou ook toevallig de letters zijn in de afkorting ICT.

Dit artikel is geschreven door Remi Roberts. Remi is BIM-expert bij Deerns, ingenieurs- en adviesbureau op het gebied van installatietechniek, duurzame energie en bouwfysica. Sinds medio 2013 wordt standaard elk project binnen Deerns volgens de BIM-methodiek met Revit uitgevoerd.

Deel dit artikel

permalink