Grote besparing mogelijk voor zorghuizen

De Energiestrijd Zorghuizen is gewonnen door zorghuis Odendael uit Sint-Oedenrode. De gerealiseerde besparing bedraagt 70 euro per bewoner en 10.000 euro in totaal.

Aan de competitie deden zestien zorghuizen mee, om zoveel mogelijk energie te besparen en comfort te behouden. Initiatiefnemers van de Energiestrijd Zorghuizen zijn Urgenda, wooncorporatie Habion en Meneer de Leeuw.

Uit de vorige Energiestrijd bleek dat zorghuizen met gemak ongeveer 10 procent kunnen besparen op hun energiegebruik. Indien alle 1900 zorghuizen in Nederland zich hard zouden maken voor het verlagen van het energiegebruik, zou dit een slordige 20 miljoen euro opleveren.

Fanatieke strijd
De zestien deelnemende huizen zijn de afgelopen maanden fanatiek met elkaar de strijd aan gegaan. Zo plaatste zorghuis Odendael lichtsensoren in alle zestien trappenhallen, wat per dag alleen al een besparing opleverde van 8.000 watt. Het Gulden Huis van Florence in Den Haag is geëindigd als goede tweede met een besparing van € 50 per bewoner en € 9.800 in totaal.  

Als een van de grootste huizen die deelnam aan de strijd, bespaarden zij al experimenterend flink op verwarming zonder in te boeten op comfort en plaatsten een hoop LED-lampen en bewegingssensoren. “In de praktijk geldt vooral het gezegde ‘alle kleine beetjes helpen’ “, aldus de organisatie. “Het meeste wordt bespaard doordat alle gebruikers en personeel zich ermee bemoeien, creatief zijn en elkaar aanspreken op gedrag.”

Foto: Energiestrijd

Deel dit artikel

permalink