'Klant moet alleen voor toegevoegde waarde betalen'

“Het gaat om transparantie over afgeleverd werk en prijs. Maar daar draait de hele bouwsector omheen.” Zo luidt de reactie van Erik Zwaan, salesmanager buildings business bij Schneider Electric, op het onderzoek van Building Holland. Hierin kwam naar voren dat onvoldoende communicatie en gegevensuitwisseling met andere ketenschakels de belangrijkste oorzaken zijn van faalkosten in de bouw.

“Het is belangrijk dat vanaf de start van de bouw een projectteam bekijkt welke eisen de uiteindelijke gebruikers stellen aan de bouw en de gebruiksfase van een gebouw.” Volgens Zwaan is meestal alleen de facilitairmanager bij de aanvraag van de bouw van een kantoorpand betrokken. “Hij stelt heel andere eisen. Bij de bouw van ons hoofdkantoor hebben wij gekeken naar de gebruikerseisen. Hoewel we kleine zaken na ingebruikname hebben aangepast, voorkwamen we op deze manier dat gedurende de bouw opnieuw beslissingen werden genomen waardoor werk en dus geld verloren gingen.”

Tijd en geld opleveren

Door te standaardiseren kan de bouw veel rationeler werken. “Dit levert niet per se eenvormigheid op”, vindt Zwaan. “In de auto-industrie kunnen eindgebruikers bijvoorbeeld kiezen uit een eindeloze reeks van parameters: kleuren, vormen, bekleding, noem maar op. Het hele proces is erop gericht dat robots zo snel mogelijk een gepersonaliseerde auto van de band laten rollen. Ook binnen de bouw is dit mogelijk: standaardisatie binnen het bouwproces kan heel veel tijd en geld opleveren.”

Faalkosten

Faalkosten hebben te maken met prijserosie, meent hij. “Iedereen rekent op de automatische piloot. In mijn ogen moet een klant alleen voor de toegevoegde waarde betalen. Die blijft immers gelijk, welke prijs het product ook heeft. Nu worden duurzame varianten altijd duurder, terwijl de onderliggende prestatie hetzelfde blijft. Het geeft de verkeerde prikkel aan de markt. En zo rekent de hele bouwkolom collectief duurzaamheid kapot.”

Building Holland

U kunt erbij zijn! Geïnteresseerden kunnen vanaf 26 april hun toegangskaarten kopen via BuildingHolland.nl. Building Holland 2014 vindt plaats van 6 tot en met 8 mei in RAI Amsterdam, toegang voor de drie dagen bedraagt € 95 (excl. btw). 

Building Holland is voor bezoekers een all-inclusive evenement: inclusief catering, lunch, netwerkborrel en toegang tot alle sprekersprogramma’s inclusief Keynotes, Workshops en Masterclasses.

Kijk voor meer informatie op www.buildingholland.nl.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Schneider Electric The Netherlands B.V.