Zorghuis Odendael bespaart € 10.800

Dankzij een besparing van € 10.800 in drie maanden tijd op de energierekening heeft het Brabantse zorghuis Odendael de Energiestrijd Zorghuizen gewonnen. Onlangs werd de exacte besparing bekendgemaakt.

Dit zorghuis, dat onderdeel is van BrabantZorg en in Sint-Oedenrode staat, plaatste lichtsensoren in alle zestien trappenhallen, wat een besparing opleverde van 8.000 Watt. In totaal realiseerde Odendael een besparing van € 70 per bewoner en wist het elektriciteitsverbruik met 42% terug te brengen.

Zorghuis Padua de Wever uit Tilburg werd tweede in procenten besparing, dankzij een reductie van 25% op gasverbruik en 13% op elektriciteit. Dit zorghuis ontving de extra Eneco-prijs. Gerekend in euro’s was Het Gulden Huis een goede tweede dankzij een besparing van € 10.000. Door te experimenteren op verwarming zonder in te boeten op comfort en LED-lampen en bewegingssensoren te plaatsen, ontving Het Gulden Vlies de extra prijs van infraroodproducent ThermIQ.

In totaal streden 16 zorghuizen tegen elkaar om zo veel mogelijk energie te besparen met behoud van comfort. De deelnemers bespaarden 16% op hun energieverbruik, zonder in te leveren op comfort. Afgelopen vrijdag werd al bekend gemaakt dat zorghuis Odendael de Energiestrijd Zorghuizen had gewonnen. Inmiddels is dus ook bekend op welke vlakken deze besparingen hebben plaatsgevonden.

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Foto: Energiestrijd

Deel dit artikel

permalink