Klepgestuurde ventilatie uitkomst voor bestaande hoogbouw

Een elektromechanisch aangestuurde klep voorzien van luchtkwaliteit sensoren moet uitkomst bieden bij bestaande hoogbouw. Het zogenaamde SmartValve-systeem is energiezuinig en voldoet aan de definitie van vraagsturing, volgens de labelingssystematiek.

Dit systeem, ontwikkeld door BUVA, is voorzien van luchtkwaliteit sensoren die een optimale luchtkwaliteit garanderen. Het is bij renovatie niet altijd mogelijk per appartement een ventilatie-unit aan te brengen, waardoor een vraag gestuurde ventilatieregeling niet meer toe te passen is. Dit systeem lost dat probleem op.

Werking
De klep wordt in het ventilatiekanaal in het appartement geplaatst. De drukgestuurde dakventilator onderhoudt een constante druk in het centrale afvoerkanaal. Door middel van de luchtkwaliteit en vocht-sensor in de SmartValve, wordt de klep open gestuurd.

Hierdoor valt de druk in de centrale standleiding gedeeltelijk weg. De dakventilator zal hierdoor optoeren, waardoor de betreffende klep meer afvoert. De overige kleppen blijven wat betreft debiet gelijk. BUVA omschrijft het concept als ‘eenvoudig, energiezuinig en doeltreffend’.

Randvoorwaarden
Partijen die het concept inzetten moeten rekening houden met randvoorwaarden. Zo moet er een constant druk gestuurde dakventilator en minimaal één SmartValve per appartement worden toegepast. Daarnaast moet een rooster uit de BUVA Stream-serie worden toegepast en is een kanaalsysteem naar natte ruimten een randvoorwaarde.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BUVA