Windmolenparken op 11 gebieden

Na overleg met provincies heeft het kabinet 11 gebieden aangewezen, die geschikt zijn voor grote windmolenparken op het land. De provincies hebben zelf de gebieden voorgedragen die zij daarvoor het meest geschikt achten.

Het gaat om de gebieden: Rotterdamse Haven, Goeree-Overflakkee, Krammersluizen, IJsselmeer-Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Wieringermeer, Eenshaven, Delfzijl, N33 en Drentse Veenkoloniën. Deze gebieden staan in de Structuurvisie Windenergie op Land, die de ministers Melanie Schulz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Henk Kamp (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Duurzamere energiehuishouding

Het is de eerste keer dat het Rijk en provincies gezamenlijk uitvoering geven aan bestuurlijke afspraken op het gebied van duurzame energie. Met het oog op het klimaat en de afnemende beschikbaarheid van fossiele brandstoffen is een overgang naar een duurzamere energiehuishouding.

Windenergie op het land vormt een belangrijke bron om te komen tot een aandeel duurzame energie in 2020 van 14%, zoals is afgesproken in het Energieakkoord.

6.000 megawatt

In de Structuurvisie gaat het om windparken van meer dan 100 megawatt. De provinciale structuurvisies wijzen gebieden aan voor windenergieprojecten kleiner dan 100 megawatt. Al deze gebieden samen zijn nodig om een totaal vermogen van 6.000 megawatt in 2020 te realiseren.

Deel dit artikel

permalink