Hbo voert BIM in

Het Bouw Informatie Model (BIM) maakt vanaf het studiejaar 2016-2017 een integraal onderdeel uit van de hbo-opleidingen in de installatie- en bouwbranche.

Alle 14 hogescholen die een bouwkundige opleiding verzorgen, hebben deze ambitie met elkaar afgesproken. Deze ambitie vindt plaats in nauwe samenwerking met Bouwend Nederland, UNETO-VNI en de Bouw Informatie Raad (BIR). “Werken met een BIM maakt het straks nog interessanter voor jongeren om carrière te maken in de installatiesector”, zei UNETO-VNI-voorzitter Titia Siertsema. “Ik verwacht dat de vraag naar technici de komende jaren fors toeneemt: dat geldt niet alleen voor vakmensen op mbo-niveau, maar zeker ook voor hoger opgeleide technici en bedrijfskundigen die snappen wat BIM inhoudt en ermee kunnen werken.”

Beter imago

BIR-voorzitter Cees Brandsen denkt BIM, in de transitie naar een nieuw tijdperk voor de bouwsector, kan bijdragen aan een beter imago. “Bijvoorbeeld door een hogere klantgerichtheid, integraal samenwerken om bouwinformatie duidelijker en transparant te maken en vooral ook om duurzaamheid te bewerkstelligen en verspilling te voorkomen.”

Focus op hele traject

Volgens Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen draait het in de bouw al lang niet meer om alleen het bouwen. “De focus ligt meer en meer op het hele traject van ontwerp, bouw, onderhoud en beheer tot aan sloop. Alleen met BIM kunnen we deze integrale keten met massieve stromen van goederen, geld en informatie optimaliseren.”

Verhagen riep de BIR op om blijvend aandacht te besteden aan onderwijs, met kennis delen als uitgangspunt. “Dat is goed voor de leraar, de student, het bouwbedrijf, de opdrachtgever en hiermee voor de BV Nederland."

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland