Noorden ook figuurlijke koploper?

De noordelijke provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Noord-Holland willen de komende jaren veel meer duurzame energie opwekken.

Dit meldt ANP. Het aandeel duurzame energie is er nu nog 8,4%, in 2020 moet dit 21% zijn. Dit plan boden ze woensdag 2 april aan minister Henk Kamp van Economische Zaken aan.

Noorden-Nederland is de eerste regio, dat een eigen plan neerlegt voor meer duurzame energie. “Het Noorden is straks koploper”, zegt de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond, die tevens voorzitter is van het Bestuurlijk Overleg Noord-Nederland (BONN).

Assemblage, plaatsing en onderhoud

Het aandeel duurzame energie loopt op tot 31% als ook de plannen voor windmolenparken voor de kust van Noord-Holland, Friesland en Groningen worden meegerekend. Die plannen betekenen onder meer dat de Eemshaven en de havens in Harlingen en Den Helder als uitvalbasis gaan dienen voor de assemblage en de plaatsing en onderhoud van windturbines op zee.

Volgens BONN betekent de omslag naar duurzame energie een flinke impuls voor de werkgelegenheid van minstens 3.600 extra arbeidsplaatsen.

Economische kansen

Minister Kamp juicht de plannen toe. “Het combineren van het terugbrengen van de CO2-uitstoot en het verzilveren van economische kansen is alleen mogelijk als verschillende regio’s in Nederland meewerken aan het uitvoeren van het Energieakkoord.”

Deel dit artikel

permalink