Model berekent bouwkosten en milieulasten

De coöperatie Bouwprojecteconomie heeft een model ontwikkeld, dat zowel de bouwkosten als de milieulasten van een bouwproject berekent.

Dit model, EcoQuaestor genaamd, laat direct het verband zien tussen milieueffecten en bouwkosten en kan in alle fasen van het bouwproces – van initiatief tot realisatie – worden ingezet. De berekening van de materiaalgebonden milieulasten sluit aan op de internationale Environmental Product Declarations (EPD)-systematiek. De milieugegevens in EcoQuaestor worden gepresenteerd als ecokosten en als CO2-footprint van bouwdelen, die zijn geordend volgens de elementenindeling van NEN2699.

Samenhang

Het blijft lastig om de beperking van verschillende soorten milieulasten op een afgewogen manier in een bouwproject in te brengen, omdat milieueffecten zich op veel onderdelen van een gebouw manifesteren. Dit model is dan ook zo opgezet dat de besluitvorming over de milieulast van bouwen, onderhoud en energieverbruik in samenhang kan plaatsvinden. Ook de kosteneffecten van de mogelijke keuzes in verband met het milieu zijn in de EcoQuaestor-aanpak geïntegreerd. Kijk op EcoQuaestor.nl voor alle informatie over dit model en de werkwijze.

Deel dit artikel

permalink