Noviteiten en realitygame wekken aandacht

Verschillende noviteiten passeerden de revue tijdens de onlangs gehouden Renovatiebeurs. Een verslag van enkele in het oog springende innovaties. 

Kingspan Unidek toonde zijn Unidek RenoAero en Unidek Aero Dakraamkozijn, aan de hand van een dak op zijn expositieruimte (zie foto). De RenoAero is een isolerend alles-in-1 dakelement voor dakrenovatie op gordingen van bestaande woningen. Het isolerende sandwichelement heeft een kern van EPS Platinum, brandvertragend gemodificeerd volgens NEN 6065/6066. Unidek RenoAero is leverbaar in Rc-waarden 3,5 tot en met 7,0.

Gemak

“De eenvoudige montage staat bij dit dakelement centraal”, legt marketing- en communicatiemanager Christel Verbiesen uit, “mede dankzij de speciale zelfborende schroeven voor een snelle verwerking. Het aantal bevestigingspunten is met ruim 50% gereduceerd ten opzichte van traditionele bevestiging met haaknagels en houtdraadbouten. De schroefmethode voorkomt het risico op het kapotslaan van de dakelementen. De hydraulische hijsklem blijft tijdens de montage geklemd op het dakelement en houdt deze in positie.”

Hierbij sluit het Unidek Aero Dakraamkozijn naadloos aan. Dit samengestelde stelkozijn wordt afhankelijk van het type Velux-dakraam en het type dakelement in de juiste afmeting geleverd. “Bij de plaatsing is geen extra onderconstructie nodig”, aldus Verbiesen.

Realitygame

Elders op de beurs presenteerde Nyenrode Business Universiteit de realitygame ‘Energiebesparing bestaande woningbouw’. Het doel van dit spel is om nog beter te leren samenwerken en de ‘fusie van belangen’ te vinden. “Na drie pilots is dit onze officiële start”, legt onderzoeker Niek Stukje uit. “Dit spel geeft deelnemers begrip van de complexe dynamiek van een energiebesparings- of renovatieproject in de bestaande woonomgeving in alle fasen en bereidt ze erop voor.”

De deelnemers vertegenwoordigen in teams de procespartijen ‘aanbodzijde’, ‘corporatie’,  ‘gemeente’ en ‘bewoners’. “Zo wordt inzichtelijk en invoelbaar hoe individuele en gezamenlijke (duurzaamheids)belangen een rol spelen. Idealiter schuiven we met de spelers, zodat bijvoorbeeld een medewerker van een woningbouwcorporatie meer inzicht kan krijgen met welke belangen de gemeente of de bouwers – aanbodzijde – te maken hebben.”

Aan het eind van het spel ontvangen alle spelers van een observator een reflectie van hun gespeelde spel. 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Kingspan Unidek