Duurzame technologieën op grotere schaal

In zijn nieuwe bedrijfsonderdeel New Energy onderzoekt Gasunie samen met partners de haalbaarheid van duurzame technologieën voor toepassing op grotere schaal.

Het eerste project hierbij is de bouw van het power-to-gasinstallatie in het Groningse Delfzijl, die over binnen 2 jaar klaar moet zijn. De bedoeling is dat deze installatie met behulp van groene stroom via elektrolyse water omzet in waterstof en zuivere zuurstof. Door die waterstof te combineren met CO2 wordt dan weer methaan (aardgas) geproduceerd. Dit gas kan worden ingevoed in het aardgasnet, maar kan ook in vloeibare of samengeperste vorm dienen als schone brandstof voor de transportsector.

Overschotten

Daarnaast vormt de power-to-gastechnologie een oplossing voor de opslag van tijdelijke overschotten van wind- en zonnestroom. Op termijn kan power-to-gas een oplossing bieden voor de opslag van elektriciteit van windturbines of zonnepanelen, die niet op het moment zelf door gebruikers kan worden afgenomen.

Nationale energievoorziening

Deze nieuw te bouwen installatie in Delfzijl vormt een belangrijke stap in het verkennen van dit opschalingsproces en levert Nederland en de noordelijke provincies belangrijke kennis en ervaring op rond de totale integratie van het power-to-gasconcept in de industrie en de nationale energievoorziening.

De Delfzijlse installatie komt tot stand door een samenwerkingsverband tussen Gasunie, Torrgas, Siemens, Stedin, A.Hak, Hanzehogeschool en stichting Energy Valley.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Delfzijl, Groningen