Geluidsscherm met duurzame zonne-energie

Voor haar project Solar Highways heeft Rijkswaterstaat een subsidie van zo’n € 1,3 miljoen ontvangen van de Europese Commissie.

Met die geldbedrag kan Rijkswaterstaat starten met de ontwikkeling van een innovatief geluidsscherm om duurzame zonne-energie op te wekken. Dit scherm moet 275 MWh per jaar opleveren: genoeg om zo’n 80 huishoudens van stroom te voorzien.

Prototype

Partners voor dit project zijn het Solar Energy Application Center (SEAC) en het Energie Centrum Nederland (ECN), dat voor dit demonstratieproject een prototype ontwikkeld voor een te plaatsen geluidsscherm van 450 meter lang en 6 meter hoog.

In de bovenste 4 meter van het scherm zijn aan weerszijden Photo Voltaic-zonnecellen verwerkt. Het scherm kan aan beide zijden energie winnen: de schermelementen bestaan namelijk uit tweezijdige zonnecellen. Er komen dan ook geen zonnepanelen op het scherm.

Dordrecht

Naar verwachting is het prototype in 2014 gereed. Op dit moment is de A16 bij Dordrecht de beoogde locatie, in het kader van landelijke geluidssanering. De planning is dat het scherm medio 2016 gerealiseerd is, waarna het tot 2019 als demonstratieproject gemonitord wordt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Dordrecht, Zuid-Holland