Gouda maakt Duurzame Meerjaren Onderhoudsplanning

Gouda maakt voor een deel van de gebouwen een Duurzame Meerjaren Onderhoudsplanning (DMOP). Hiermee is Gouda een van de eerste gemeenten met dergelijke plannen.

Voor 100 gemeentelijke gebouwen zijn meerjarenonderhoudsplannen opgesteld, met een scope van twintig jaar en NEN 2767 als criterium. Bijna 30 van de panden kregen een verduurzaamd MOP, in de vorm van een DMPO. Dit zijn panden groter dan 500 vierkante meter, met een EPA-U energielabel sinds 2009.

Scenario’s

De gemeente heeft drie scenario’s uitgewerkt: voor alle maatregelen met een terugverdientijd korter dan vijf jaar, korter dan tien jaar, en voor minimaal twee energielabelstappen. Gouda besteedt de werkzaamheden voor het opstellen van reguliere en duurzame onderhoudsplannen uit via een meervoudige onderhandse aanbesteding. Het maatregelenpakket, duurzaamheid en positieve business cases gaven de doorslag bij de keuze van de uitvoerder.

Voordelen voor huurder

De uitvoering van het duurzaam onderhoud start dit jaar. 20% van de duurzame verbetermaatregelen in het DMPO voert Gouda direct uit. Dit betekent veelal een extra investering voor de gemeente (de verhuurder). De voordelen zijn voor de huurder (zogenoemde split incentive).

Leidraad

Gemeenten kunnen duurzaamheid structureel opnemen in de meerjarenonderhoudsplanning van de gemeentelijke gebouwen. Sinds 2013 bestaat hiervoor de ‘Leidraad verduurzamen meerjaren onderhoud van gemeentelijk vastgoed’ ofwel Leidraad DMOP, gepubliceerd door RVO.nl in opdracht van het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)