Exportgroei beperkt afzetdaling metselbaksteen

De export van metselbaksteen groeide in 2013 zeer sterk, terwijl de binnenlandse afzet juist nog nooit zo laag was.

Dick Tommel, voorzitter van de brancheorganisatie van de bouwkeramische industrie (KNB): “De zeer sterke groei van de export van metselbaksteen in 2013 illustreert de ondernemingszin van de Nederlandse baksteenfabrikanten maar verhult tegelijkertijd de dramatisch slechte afzet op de binnenlandse markt en zegt totaal niets over het rendement.”

Groei export beperkt afzetdaling

Een stevige groei van de export (+49%) beperkte de totale afzetdaling van de Nederlandse metselbaksteen in 2013 (-2%). De Nederlandse metselbaksteen vond vooral de weg naar een bijzonder goedlopende Britse nieuwbouwmarkt. Mede hierdoor werd in 2013 maar liefst 35% van de totale hoeveelheid metselbaksteen in het buitenland afgezet.

Volgens KNB is dit een ongekend hoogtepunt. Gewoonlijk heeft export een belang van circa twintig procent in de afzet van metselbaksteen. De afzet in het binnenland is met een daling van achttien procent nog nooit zo laag geweest. Voor 2014 wordt geen herstel van de (metsel-)baksteenafzet verwacht.

Ambitie

Tommel over de bijdrage aan een duurzamer Nederland: ‘’Baksteen, keramische dakpannen en gebakken tegels helpen bij het opfleuren van versleten wijken, herstel van verlopen straatwerk, het dierbaar houden van een energiezuinig gebouw met thermisch verantwoorde buitenschil en het accommoderen van dieren in stedelijk gebied. Hoe mooi Nederland het ook hebben wil, wij kunnen het maken!”

Het KNB jaarverslag 2013 is digitaal te lezen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek