Duurzaam Gebouwd Op Locatie 6 juni: Zorgvastgoed

Op vrijdag 6 juni a.s. zal de ‘Duurzaam Gebouwd op Locatie’ plaatsvinden met als thema Zorgvastgoed. De bijeenkomst zal plaatsvinden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te 's-Hertogenbosch.

Het Nationale Energieakkoord zorgt voor veranderingen in het zorgvastgoed. Hoe zien die veranderingen eruit en wat zijn de consequenties voor de zorgsector? Daarnaast zijn de exploitatiekosten hoog en staat de sector – als gevolg van de bezuinigingen – onder druk. Onze sprekers zullen op deze thematieken ingaan met voorbeelden uit de praktijk. Na afloop heeft u veel inspiratie en kennis opgedaan om zelf aan de slag te gaan.

Programma

9.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

9.30 uur

Opening door dagvoorzitter Wietse Walinga, directeur Duurzaam Gebouwd

9.40 uur

Kansen voor Zorgvastgoed vanuit Nationaal Energieakkoord

Zorgvastgoed krijgt te maken met verplichte maatregelen die voortkomen uit het Nationaal Energieakkoord. Welke maatregelen zijn dat en wat zijn de consequenties voor het zorgvastgoed? Bij twee recente renovaties bij het Radboud UMC en de Radboud Universiteit wordt aangetoond dat er nog veel meer energie bespaard kan worden dan in het Nationaal Energieakkoord is afgesproken. Bij de renovatie van ‘Gebouw A’ van Radboud UMC zal het energieverbruik de helft minder zijn ten opzichte van het oude energieverbruik. Het energieverbruik bij het ‘Gebouw Tandheelkunde’ van Radboud Universiteit is na de renovatie zelfs een kwart van het oude energieverbruik. Kortom: er zijn genoeg kansen om het nog beter te doen dan dat het Nationaal Energieakkoord beoogd.

Door: Henk Postema, senior adviseur gezondheidszorg bij Deerns en Marten Valk , adviseur bouwfysica bij Deerns.

10.15 uur

Amstelring: uitvraag voor verduurzaming op 2 A4-tjes zonder investering

De exploitatiekosten van zorgvastgoed zijn hoog. Voor care-instellingen circa € 404 miljoen per jaar. Dit terwijl de sector tegelijkertijd sterk onder druk staat als gevolg van bezuinigingen en het scheiden van wonen en zorg.

Hoe kunnen zorginstellingen hun exploitatiekosten fors verlagen en zo jaarlijks middelen overhouden die kunnen worden aangewend voor de transformatie van het vastgoed of kunnen bijdragen aan betere en betaalbare zorg?

Tijdens deze presentatie wordt belicht hoe door het inzetten van de energie- en onderhoudsrekening aanzienlijk investeringspotentieel binnen handbereik komt. Zo kunnen grootschalige duurzame renovaties te worden gerealiseerd. Zónder hierbij zelf te hoeven investeren. Dit is toegepast bij zorginstelling Amstelring.

Door: George Müller, programmamanager Energiesprong en vastgoedeconoom & Michiel Houwing, Senior Projectmanager Verduurzaming Zorgvastgoed, Eneco.

10.45 uur

Netwerken met deelnemers en sprekers met koffie en thee

11.30 uur

Einde

Sprekers

Henk Postema is senior adviseur gezondheidszorg bij Deerns en lid van de commissie bij Utiliteitsbouw (Kenniscentrum Infomil).

Marten Valk is adviseur bouwfysica bij Deerns en vertegenwoordiger voor netwerkorganisatie Refill (transformatie van kantoren naar bijvoorbeeld zorgvastgoed).

George Müller is vastgoedeconoom met specialisatie Zorg en Maatschappelijk vastgoed. Hij is expert op het gebied van levensduurkosten (LCC) en schreef over dit thema de publicatie Bouwen is vooruitzien voor de Regieraad Bouw. Momenteel is hij als Programma Manager actief bij de Energiesprong van Platform31 met het verbinden van zorg en marktpartijen om zo zorggebouwen Energieneutraal te renoveren.

Michiel Houwing heeft een hart voor het versnellen van de transitie naar een duurzame energievoorziening. Momenteel is hij als Senior Projectmanager Vastgoed verantwoordelijkheid voor de inhoudelijke uitwerking van innovatie besparingsdiensten voor klanten in het maatschappelijk vastgoed. Eind 2013 leidde hij vanuit Eneco met succes de concurrentiegerichte dialoog met zorginstelling Amstelring.

Inschrijven

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. Er is plaats voor maximaal 100 deelnemers. De organisatie selecteert bij meer dan 100 inschrijvingen op basis van inschrijving en functieprofiel. Afmelding is mogelijk, tot 24 uur voorafgaand aan de bijeenkomst. Indien u niet komt opdagen zonder afmelding is de organisatie gerechtigd € 50 (excl. btw) te factureren.

Locatie

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis was in december 2011 één van de eerste ziekenhuizen die het manifest MVO in de zorg heeft ondertekend ‘Voor een gezonde toekomst van de zorgsector’. Het manifest omvat zeven punten, waarvan een duurzame bedrijfsvoering er één is.

Bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis heeft duurzaamheid een belangrijke rol gespeeld. Tal van voorzieningen zijn aangebracht om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan: een systeem van warmte- en koudeopslag, klimaatplafonds, daglichtafhankelijke lichtarmaturen enzovoort. Een slim systeem van afvalscheiding en een ultramodern milieustation zorgen voor een zorgvuldig gebruik van grondstoffen. Nu het gebouw er staat, wil het ziekenhuis een stap verder gaan met het duurzaamheidsbeleid. Het is de bedoeling om duurzaamheid zo veel mogelijk te integreren met bestaand beleid.

Adres: Henri Dunantstraat 1, 's-Hertogenbosch

Deel dit artikel

permalink