‘Hergebruiken, het kan nu al’

In zijn masterclass ‘Legolisering van de bouw’ tijdens Building Holland pleitte Hennes de Ridder voor de industrialisatie van bouwsector. Managementgoeroe Ben Tiggelaar vertelde dat veranderingen lastig zijn door te voeren en Onno Dwars sprak over circulaire ambities.

“De bouw is de laatste grote sector dat maatwerk levert”, vertelde Hennes de Ridder, TU Delft-hoogleraar Integraal Ontwerpen, verbaasd. “Industrialisatie werkt veel beter, zeker bij grote projecten, want daarbij werkt iedereen aan een klein stukje.” Hij pleitte dan ook voor specialisaties. “Onderscheid jezelf, want iedereen in de bouw weet en kent hetzelfde.”

Vermijden van verlies

Daarna sprak managementgoeroe Ben Tiggelaar over ‘Leiderschap bij verandering: dromen, durven, doen’. Hij legde direct uit waarom veranderen zo moeilijk is: “Mensen zijn niet gericht op voordeel, maar op het vermijden van verlies. We willen de voordelen van de toekomst, zonder de nadelen van de status quo.”

Bij die veranderingen richten we ons, volgens hem, op de verkeerde personen. “We laten ons leiden door enthousiaste personen, de early adopters. Dat is eigenlijk niet goed: in het begin gaan ze hard, maar daarna vallen ze stil. Ze passen beter in de klankbordgroep.”

Tiggelaars advies is om vanuit het gewenste resultaat terug te redeneren. “Hou daarna iedere stap in je veranderproces bij en zorg voor een sociale groep om je heen die met je mee werkt.”

Bestaande grondstoffen

Onno Dwars, manager duurzaamheid bij VolkerWessels vastgoed, vertelde over zijn visie op energie, grondstoffen en welzijn. Hij legde hierbij de koppeling met het hoofdkantoor van Alliander in Duiven, een project met grootse circulaire ambities. Samen met RAU Architecten en aannemer Boele & Van Eesteren heeft VolkerWessels Vastgoed hier te maken met bestaande gebouwen en bestaande grondstoffen. De nieuwe grondstoffen die worden toegepast, moeten gebaseerd zijn op de circulaire economie.

Onno Dwars tijdens Building Holland.

Kernambities

Volgens Dwars zijn er vier kernambities te benoemen: “Energiepositief, circulariteit, Het Nieuwe Werken en de relatie met het gebied. Daarnaast streven we naar BREEAM Excellent of zelfs Outstanding.” Aan de hand van de prestaties binnen dit project, zegt Dwars: “Hergebruiken, het kan nu al, én circulair bouwen met een gesloten portemonnee.”

Het tweede voorbeeldproject is een prototype stroomversnelling in Oud Vossemeer. “Met techniek aan de buitenkant en een nieuwe schil over de woning maken we elke woning binnen dit project op deze manier duurzaam.” Belangrijk is volgens hem dat men geen spijt krijgt van de grondstoffen die men toepast: “Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar pv-cellen die we kunnen recyclen en of er partijen zijn die deze cellen willen terugnemen op het moment dat deze niet meer noodzakelijk zijn. 

Foto: Hennes de Ridder tijdens Building Holland

Deel dit artikel

permalink