'Investering duurzame en modulaire bouw biedt groei op termijn'

Verduurzaming en vergrijzing bieden voor vrijwel alle branches in de bouwsector kansen. Samenwerking tussen alle partijen in de keten is vereist om toegevoegde waarde te creëren voor klanten, zo concludeert ABN AMRO in Visie op Bouw en Vastgoed 2014.

Terwijl in 2013 de woningbouwproductie voor het tweede achtereenvolgende jaar sterk daalde, is er nu een herstel zichtbaar door toenemende transities, stabiliserende prijzen en een stijging van de orderportefeuille van 5,2 naar 5,5 maanden. Ook zijn de vooruitzichten voor de utiliteitssector positief, door hogere bedrijfsinvesteringen en de aantrekkende economie.

Flexibiliteit en modulair bouwen

De woningbouw moet zich volgens ABN AMRO richten op bouw en renovatie van een nieuw type woningen. Geen rijtjeshuizen meer, maar kleinere en aangepaste woningen, een ontwikkeling aangejaagd door kleinere huishoudens en vergrijzing. Flexibiliteit is belangrijk, waardoor modulair bouwen en bewonersinspraak terrein winnen, zo meldt de bank.

Er is duidelijke vraag naar het verduurzamen van woningen en winkels en het transformeren van kantoorgebouwen tot woningen. “Om uit de crisis te komen en langdurige groei te creëren, moeten partijen in de bouwketen meer samenwerken. Zo kunnen projectontwikkelaars zich ontwikkelen tot verbinder en fungeren als spil tussen bouwers, overheid en bewonerswensen. Aannemers vervullen hierbij een coördinerende rol door ervoor te zorgen dat alle disciplines samenwerken bij het realiseren van innovatieve, integrale concepten in woningen en gebouwen”, zegt Annemijn Fokkelman, Sector Banker Bouw, ABN AMRO.

Bekijk het rapport 'Visie op sectoren 2014' van ABN AMRO.

Deel dit artikel

permalink