Wakker worden met… Olaf van Panhuys

In 2013 tekende test- en certificatie-instituut voor de bouwsector SKG een fusieovereenkomst met IKOB-BKB, eveneens actief op het gebied van certificering in de bouw. Door complementaire diensten in samenhang aan te bieden zet men in op een steviger marktpositie, aldus directeur Olaf van Panhuys.

Al lang bezig?

“SKG is meer dan 35 jaar actief en bij IKOB-BKB gaan de wortels tot meer dan 50 jaar terug. We zijn dus al behoorlijk lang actief als instituten voor testen en certificeren. Bij SKG betreft het producten voor de gebouwschil en het aanbrengen van die producten in de gebouwschil. IKOB-BKB gaat het om alle andere bouwmaterialen. De samenwerking met IKOB-BKB betekent dat we nu de totale keten overzien en kunnen certificeren.”

Wat is een goed voorbeeld van hoe SKG test en certificeert?

“SKG is bekend van hang- en sluitwerk. Op sloten zie je het SKG-logo staan dat fabrikanten mogen voeren, nadat hun product door ons is gecertificeerd. Voor een slot testen we de werking initieel. Ook doen we bijvoorbeeld een zoutsproeitest. Zo stellen we vast hoe duurzaam en corrosiebestendig dat slot is. Daarnaast testen we hoe inbraakwerend het slot is en of het ook aan andere criteria voldoet. Die criteria liggen vast in een beoordelingsrichtlijn. Die richtlijn wordt vastgesteld door een college van deskundigen met als uitgangspunt het principe van all parties concerned. Zo hebben naast fabrikanten ook afnemers, ingenieursbureaus, architecten en soms ook de Vereniging Eigen Huis zitting in zo’n college.”

En dan is een slot voor altijd gecertificeerd?

“We certificeren een product op een bepaald moment, maar we controleren op een later tijdstip of dat product nog steeds aan de richtlijn voldoet. Dat maakt deel uit van de overeenkomst die we met het betreffende bedrijf sluiten. Dat houdt onder meer in dat we onverwacht langs mogen komen om een product uit het schap, magazijn of productie te halen. Dan gaan we in ons laboratorium na of het product nog dezelfde eigenschappen heeft. Juist onze controle naderhand op kwaliteit maakt certificeren echt waardevol. Geeft onze test van de meegenomen monsters een goede uitslag, dan ontvangt men voor een nieuwe periode het certificaat voor dat product.”

En als de uitslag niet goed is?

“Inderdaad, dat is de keerzijde. Als de kwaliteiten van een product minder worden, kan de certificering geschorst worden. Als men bijvoorbeeld met slechtere of goedkopere materialen gaat werken. Als we daarachter komen, dan vervalt de certificering.”

Is er een sterke toename van de vraag naar certificering?

“We merken een toename. Zo is er veel vraag naar toepassing van certificering op de bouwplaats. Dan gaat het erom of een product goed wordt aangebracht of een systeem goed werkt. Immers een kozijn dat lek is en dat warmteverlies geeft, voldoet niet. Dat is niet alleen zonde van het materiaal, het is ook niet ‘duurzaam’ in de zin dat het niet bijdraagt aan andere aspecten, bijvoorbeeld luchtdichte isolatie. Goed toepassen van systemen en materialen draagt dus bij aan de levensduur van een gebouw. Daarom is procescertificatie zo belangrijk.”

Nu het daarover gaat: hoe verhoudt SKG/IKOB-BKB zich tot BREEAM?

“SKG staat naast BREEAM. BREEAM gaat over het hele gebouw, wij voor de producten en het aanbrengen ervan. Via IKOB-BKB is er overigens wel de verbinding met SKW dat voorkomt uit Aedes. Daar kijkt men weer naar de gehele gebouwde omgeving en dan vooral het beheer. Om bij dat slot te blijven waarover ik sprak: een slot moet je smeren, dan gaat het langer mee.”

SKG-IKOB is erg actief met MVO voorlichting. Wat is daarvan de reden?

“Er zijn veel MVO-schema's, maar nog niet voor de bouw. Vandaar dat wij dat hebben opgepakt met ISO 26000 als basis. Daarbij hebben we specifiek naar de bouw gekeken. Vervolgens hebben we een MVO-groeimodel ontwikkeld, waarin we 5 thema’s hebben opgenomen. Denk aan milieu, maatschappij, personeel of de klant. De ondernemer mag daarbij zelf z’n groeimodel vaststellen en kiezen welke niveaus hij nastreeft. Er is wel een minimum vastgesteld om een certificaat te kunnen verkrijgen.”

Is er veel interesse?

“Ja, beslist. Op 19 mei is er een voorlichtingsbijeenkomst voor adviseurs en die is volgeboekt. Voor het juiste begrip: wij bieden adviseurs ons MVO-ontwikkelingsmodel voor de bouw kosteloos aan. Deze adviseurs gaan ermee aan de slag met hun klanten. SKG kan vervolgens certificeren. Wij adviseren niet, wij certificeren. Dat laatste is ons ‘verdienmodel’ maar dan wel als stichting zonder winstoogmerk.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door SKG-IKOB Certificatie