Jarig Paleiskwartier toont duurzaamheid

Het Paleiskwartier in 's-Hertogenbosch bestaat 20 jaar. De viering vindt plaats van 16 tot en met 18 mei en op 25 mei. De aftrap van de festiviteiten was op vrijdag 16 mei, met de Dag van de Duurzaamheid.

In deze Bossche wijk speelt duurzaamheid namelijk een grote rol, al sinds de oprichting. Zo zijn alle gebouwen – 7 bedrijven en 922 woningen – aangesloten op het WKO-systeem, een warmte/koudeopslag. In het totaal gaat het om 5 koude en 5 warme bronnen. Deze bronnen zijn dankzij het leidingsysteem met elkaar verbonden en zo ontworpen om het water gelijktijdig te injecteren en te onttrekken.

Constante temperatuur

Op dit WKO-systeem zijn ook de Hofvijver en het water boven de parkeergarage aangesloten. Zij zorgen ervoor dat de temperatuur van het grondwater constant blijft. Daarnaast wordt de fiets- en voetgangersbrug, die momenteel in aanbouw is, aangesloten op de warmte- en koudeopslag van Ennatuurlijk. In de zomer verwarmt de zon het asfalt. Deze warmte wordt in een diepe put in de bodem opgeslagen en in de winter weer afgegeven.

Niet alleen in de wijk is duurzaamheid belangrijk, ook bij de bedrijven in de wijk. Zo is BrabantWater het eerste klimaatneutrale drinkwaterbedrijf in Nederland door het gebruik van zonne- en groene energie. Daarnaast bouwt dit bedrijf duurzaam en investeert het in duurzame projecten.

Cradle-to-cradle

Vastgoedspecialist Hevo heeft zijn pand verduurzaamd, bijvoorbeeld door zijn verdiepingen te voorzien van recyclebare plafonds, bamboevloeren en cradle-to­­-cradlevloerbedekkingen. Ook maakt deze onderneming gebruik van ledverlichting.

Foto: Het water boven de parkeergarage bij appartementencomplex Armada maakt deel uit van 'de grootste zonneboiler van Nederland'. Foto van Marcel Willems Fotografie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant