Thuistechnologie laat langer zelfstandig wonen

Bewoners van seniorenwoningen zelf laten bepalen wat nodig is in hun woning, om zo langer zelfstandig te blijven wonen. Thuistechnologie op maat geeft een nieuwe kijk op zelfstandig wonen en antwoorden op vergrijzing.

Als het aan organisatie Zorg & Milieu ligt, is langer zelfstandig wonen niet langer toekomstmuziek maar een reëel scenario dankzij thuistechnologie. Bewoners maken keuzes uit verschillende modules, waarbij een touchscreen centraal staat.

Dit kan via afstandbediening, iPhone, tablets of stemgeluid de apparatuur automatisch laten schakelen. De mogelijkheden hieromtrent zijn divers. Te denken valt aan het openen of sluiten van gordijnen, een beeldverbinding starten met familie of zorgverlener en verlichtingsscenario’s creëren die voor meer comfort zorgen.

Uitruil energie

Gerard Nijboer, directeur van Zorg & Milieu, vertelt in Zorgmag over de uitruil van energie voor zorg. Zijn organisatie werkt met partners aan bouwen en verbouwen van huizen, waarmee fors op energie kan worden bespaard, onder andere met behulp van duurzame (zonne)energie en materiaal dat koude- en warmteopslag toelaat.

"Gebruikers kunnen een vast servicebedrag per maand betalen, waarna vervolgens wordt berekend wat uit de energie betaald kan worden en wat moet worden aangevuld uit de awbz en wmo." Het succes van de werking wordt geïllustreerd door het initiatief Puurzuid Amsterdam, waar dertig appartementen voor ouderen worden aangeboden.

Lees meer artikelen over wonen, zorg en welzijn op www.zorgsaamwonen.nl 

Deel dit artikel

permalink