Modulair systeem voor wegen uit Amerika

“Zonnepanelen om op te rijden en te parkeren, die sneeuw doen smelten en CO2-uitstoot met 75 procent terugbrengen.” Zo wordt Solar Roadways, een modulair systeem met zonnepanelen aangekondigd, dat geïnstalleerd kan worden in onder meer parkeerplaatsen en speeltuinen. Geboorteplaats van het systeem: de Verenigde Staten.

 “Letterlijk elk oppervlak dat gebruik kan maken van de zon, kan van Solar Roadways gebruikmaken”, stellen de bedenkers van het systeem. De functionaliteit van het modulaire systeem is divers, met onder andere verwarmingselementen om de wegen ijs- en sneeuwvrij te houden en LEDs voor de belijning.

Onderweg opladen

Elektrische voertuigen kunnen opladen met duurzame energie vanuit parkeerplaatsen en opritten. Daarnaast wordt gesproken over een ‘mutual induction technology’, waarmee het mogelijk wordt om de auto op te laden onder het rijden.

De wegen wekken elektriciteit op en dit kan worden ingezet bij huizen van particulieren en bij kantoren, door opritten en parkeerplaatsen. De organisatie achter Solar Roadways stelt zelfs dat als het systeem wordt ingezet in het gehele land, het meer duurzame energie zou opleveren dan het land in zijn geheel gebruikt.  

Solar Roadways heeft twee fases financiering gekregen vanuit de U.S. Federal Highway Administration voor research & development. Op dit moment wenst de organisatie financiering om de productie van het systeem te starten. Eerder werd Solar Roadways geselecteerd als finalist in de World Technology Award For Energy.

Deel dit artikel

permalink