Ademend bouwen

“De stedelijke omgeving op een natuurlijke wijze laten ademen”, dat is de droom die Loek de Bonth (21) gaat verwezenlijken. Vanuit zijn diepgewortelde passie voor de groene omgeving, wil hij het binnenklimaat in gebouwen drastisch gaan veranderen. Met dit vernieuwende (afstudeer)project binnen de HAS Innovatieklas, wil hij bedrijven uit de bouwsector uitdagen om mee te doen.

De Bonth, studerend aan HAS Hogeschool in de richting Tuin- en landschapsmanagement, koppelt zijn passie voor groen (die hij al vanaf jonge leeftijd heeft) aan het project 'Ademend Bouwen'. "Ik wil gebouwen op een natuurlijke wijze laten ademen, waarbij ik kennis en inspiratie uit natuurlijke systemen, structuren en processen haal. Mijn focus hierbij ligt op het natuurlijke proces dat plaatsvindt in een plant: de ademhaling."

Toepassing in de bouw

Het blad van een plant heeft al snel tienduizenden huidmondjes, die onder andere de binnentemperatuur van de plant regelen. De Bonth: “Waarom kun je ditzelfde principe niet toepassen op gebouwen als kantoorpanden? Een gebouw dat zichzelf op natuurlijke wijze reguleert en continu beschikt over frisse lucht.”

De Bonth noemt de succesvolle implementatie van het natuurlijke plantproces in een gebouw ‘een win-win situatie voor zowel werkgever als werknemer’: “De gezondheid van werknemers verbetert en klachten als hoofdpijn en benauwdheid verminderen. Daarnaast voelen werknemers zich gelukkiger in een gezonde omgeving. Werkgevers besparen zo op de ziektekosten en de arbeidsproductiviteit stijgt.”

Partners

Hier komt Duurzaam Gebouwd in the picture volgens De Bonth: “Voor mijn project ben ik op zoek naar enthousiaste meedenkers. Ik zoek partners die openstaan voor vernieuwing in de bouw. Met hen wil ik samen bouwen aan een gezonde en tevens groene leefomgeving. Mijn groene achtergrond, verbonden met de bouwkundige expertise van bouwpartijen die zich bezighouden met verduurzaming, zorgen voor een nieuwe visie op bouwen. In deze visie staan waarden als gezondheid, duurzaamheid en innovatie centraal.”

Vernieuwingsproject

Het vernieuwingsproject van De Bonth is bedacht in de HAS Innovatieklas, bestaande uit een vijftiental gemotiveerde studenten. Vanuit de innovatieklas werkt De Bonth aan een project met maatschappelijke waarde binnen het groene domein, samen met andere studenten, docenten, experts en ook ondernemers.

Geïnteresseerden die openstaan voor een samenwerking, kunnen De Bonth bereiken door een e-mail te sturen naar ademendbouwen@gmail.com of door te tweeten (@AdemendBouwen).

Deel dit artikel

permalink