Praktijkproef met hergebruik geleiderails

“Duurzaamheid slim inzetten heeft bijna alleen maar voordelen”, zegt Fred van Hest, ondernemer van Verzinkerij Van Aert. Hij brengt dit gedachtegoed in de praktijk door zink te recyclen vanuit renovatiebedrijf Arrosso.

Van Hest, mede-eigenaar van Arrosso, vertelt aan RVO.nl over hoe duurzaam ondernemen geld kan opleveren: “Duurzaamheid slim inzetten toont verantwoordelijkheid, kan onderscheidend zijn en daardoor een sterkere marktpositie opleveren.” Zijn renovatiebedrijf ontwikkelde een methode om grootschalig de zinken beschermingslaag van stalen materialen te verwijderen en die opnieuw te verzinken.

Gevolg hiervan is de Green Deal Duurzame Geleiderail, waarbij Arrosso en Van Aert samenwerken met Elemetal BV, Laura Metaal BV, Menten Metaalhandel en Recycling BV, Nyrstar BV en Prins Dokkum BV. Van Hest over de samenwerking: ”Met het procedé dat Arrosso heeft ontwikkeld en de opzet van CE-markering met Laura Metaal en Prins Dokkum, onderscheiden we ons nu van aanbieders die de geleiderails alleen nieuw aanbieden.”

300TJ
De jaarlijkse energiebesparing kan oplopen tot circa 300 TJ, als Rijkswaterstaat alle mogelijkheden benut tot renovatie en hergebruik van de geleiderails in Nederland, meent van Hest. “Bovendien vermindert recycling van geleiderails de CO2-uitstoot met circa 15.000 ton.”

Kartrekkersrol
RVO.nl ondersteunde de praktijkproef met demonteren, ontzinken en opnieuw verzinken van circa vier kilometer geleiderails. Volgens Van Hest vervulde RVO.nl vanaf het begin een kartrekkersrol, waarbij de krachtige inzet van de adviseur ervoor zorgde dat het beoogde resultaat van de Green Deal eind 2015 met meer zekerheid behaald wordt.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)