PV velden: toekomst van onze duurzame samenleving

In het kader van het energieakkoord stimuleert de overheid duurzame energie én energietechnieken, met als doel 16 procent duurzame energie in 2023 en een volledig duurzame energievoorziening in 2050. De stimulans brengt veel verandering teweeg binnen de energiesector en dat leidt onder andere tot de ontwikkeling van PV velden.

Als gevolg van het energieakkoord betreden nieuwe bedrijven de markt, welke door middel van zowel wind- als zonne-energie een concurrerende prijs kunnen aanbieden aan de consument. Hierdoor staan de bekende Nutsbedrijven in Nederland momenteel onder druk. Deze zullen met de toekomstige veranderingen mee moeten en inspelen op de veranderende energiebehoeften van de consument die graag duurzame en vooral goedkopere energie wil. De energieprijzen zijn in de afgelopen jaren namelijk flink gestegen en zeg nu zelf, u wilt toch liever ook niet afhankelijk zijn van deze stijgende energieprijzen? Toch heeft niet iedereen een dak op het zuiden en leven er veel mensen in appartementen of huurwoningen waar een zonne-installatie niet altijd tot de mogelijkheden behoort.

Er worden momenteel in Nederland steeds meer PV velden ontwikkeld waarbij SolarNRG vanaf 1 augustus het eerste PV veld van Zonnegrond zal opleveren in de gemeente Langedijk. Dit project maakt zonne-energie straks voor iedereen in die postcoderoos mogelijk.

PV veld

Het PV veld wordt aangelegd op een stuk braakliggende terrein in de gemeente Langedijk. De energiecentrale bestaat uit kavels vanaf 25m2 waarbij particuliere klanten duurzaam investeren in hun eigen zonnepanelen. De consument huurt een gedeelte grond. De opbrengst van de opgewekte groene stroom  wordt  met de kaveleigenaar verrekend. Met de eigen Zonnegrond installatie behaalt men een aantrekkelijk rendement en draagt daarnaast bij aan de verduurzaming van Nederland: een win-win situatie.

Ondertekening overeenkomst Zonnegrond, Marco van Veen (links) en Vincent Kersten (rechts)

Het eerste project van Zonnegrond wordt aangelegd op een terrein van 2 hectare groot. Hier wordt een zonne-energiecentrale van ruim 5.500 zonnepanelen gerealiseerd. De installatie levert jaarlijks 1.360.000 kwh stroom, goed voor de gemiddelde stroomvoorziening van circa 400 huishoudens.

SolarNRG verzorgt het gehele traject van engineering tot en met de aansluiting in het transformatorhuisje en levert alle materialen inclusief de constructie, ontwikkeld in samenwerking met TNO. De installatie wordt gebouwd op een staalconstructie die met betonnen poeren in de grond wordt verankerd. Kortom, een mooi project waar vele mensen straks kunnen genieten van hun eigen opgewekte stroom onder gunstige voorwaarden.

Energieneutraal

Vanaf 2020 worden er geen nieuwbouw woningen en bedrijventerreinen meer ontwikkeld welke niet energieneutraal zijn. Momenteel vinden er al veel veranderingen plaats op het gebied van duurzaam bouwen. Wij zullen de komende jaren meebouwen aan een beter milieu en betere omstandigheden voor onze samenleving.

Auteur: Marco van Veen, Algemeen Directeur SolarNRG

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door SolarNRG

Meer nieuws uit Langedijk, Noord-Holland