2,2 miljoen hectare Amazonebos FSC-gecertificeerd

Na 5 jaar is het het samenwerkingsverband tussen The Amazon Alternative en FSC afgerond. In dit tijdsbestek is zo’n 2,2 miljoen hectare bos in de Zuid-Amerikaanse Amazone FSC-gecertificeerd. 

Daarnaast heeft dit programma FSC waardevolle inzichten opgeleverd over het certificeren van bossen in de tropen. The Amazon Alternative heeft zich ingezet voor de FSC-certificering van bossen in Bolivia, Brazilië en Peru. Initiatief Duurzame Handel heeft dit samenwerkingsverband ondersteund.

Hoewel de omstandigheden in deze landen van elkaar verschillen, hadden bedrijven dezelfde redenen om zich te laten certificeren. Zo zorgt deze certificering voor betere omstandigheden en kansen op de markt en geeft ze bewijs over een betere organisatie en controle binnen het bedrijf. Wanneer een bos gecertificeerd is, is dit voordeliger voor de ecologie en werkomstandigheden in het bos maar ook voor de efficiëntie en organisatie binnen het bedrijf.

Uitgewerkte cases

The Amazon Alternative heeft ook uitdagingen geïdentificeerd, die bij het behalen en behouden van een FSC-certificering komen kijken. Zo vormen de indirecte certificeringskosten en de toegang tot markten een belangrijke uitdaging. Dit geldt ook voor de concurrentie met illegaal hout. De ervaringen van The Amazon Alternative met 7 bedrijven zijn uitgewerkt tot cases, die via deze link terug te lezen zijn.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door FSC Nederland