Bouwen met Eva: Gezonde Gebouwen

De afgelopen decennia zijn we steeds bewuster geworden van de impact van de mens op het milieu. Daardoor zijn we de laatste jaren steeds duurzamer en beter gaan bouwen. Om energie te besparen worden gebouwen beter geïsoleerd, wordt driedubbel glas toegepast en worden alle gaten en kieren zorgvuldig gedicht. Is deze verduurzamingsslag wel de oplossing voor al onze uitdagingen, zoals de kwaliteit van het binnenklimaat?

De materialen waarmee onze gebouwen worden ingepakt zijn namelijk niet allemaal even gezond, waardoor schadelijke stoffen in de binnenlucht terecht komen. Een van de gevolgen is een toename van het inmiddels bekende ‘sick building syndroom’.

Binnenluchtkwaliteit

Tegenwoordig heeft meer dan 70% van de gebouwen problemen met het binnenklimaat. De binnenluchtkwaliteit is gemiddeld 4 tot 8 keer slechter dan de buitenlucht, wat uiteraard ook van invloed is op de gezondheid van de gebruiker van het gebouw. Denk aan hoofdpijn, oogirritatie, een droge huid, concentratieproblemen en verhoogd ziekteverzuim. Natte badlakens over de convectorputten, ‘aangepaste’ waterkokers om de lucht te bevochtigen en mannen die handcrème gebruiken kunnen geen eindoplossingen zijn.

Nieuwe uitdaging

Het is tijd voor een nieuwe uitdaging: het ontwerpen van kantoorgebouwen die niet alleen energiezuinig zijn, maar die ook positief bijdragen aan een gezond binnenklimaat. Hierdoor kan het ziekteverzuim omlaag, en de arbeidsproductiviteit omhoog.

Door slimmer om te gaan met materiaal en energie, kan een kantoorgebouw niet alleen geld besparen, maar ook geld opleveren! En zoals een kleine groep architecten en projectontwikkelaars al laat zien, is dit geen droom – maar gewoon een kwestie van goed ontwerp. Aan de slag dus!

Bouwen met Eva

‘Bouwen met Eva’ is de vaste column door Eva Starmans MSc, gecertificeerd Cradle to Cradle adviseur voor de bebouwde omgeving aan het C2C ExpoLAB in Venlo. Klik op de link om haar eerste column over 'Aanpasbaar bouwen' te lezen. Neem voor meer informatie over duurzaam bouwen contact op met Eva Starmans: 077-3968007.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door C2C ExpoLAB