Museum Het Valkhof wil hoger energielabel

Het Nijmeegse Museum Het Valkhof wil een duurzaam gebouw en een beter energielabel behalen. Het streven is om het duurzaamheidscertificaat voor musea, het zogeheten BREEAM NL In-Use Musea-label, met het ‘Very Good’-oordeel te behalen.

Hiervoor heeft ze als opdrachtgever een bouwteamovereenkomst getekend met ontwikkel-bouwpartner GiesbersWijchen en technische dienstverlener Kuijpers.

Beter energielabel

Door de huidige installaties te verbeteren, het energieverbruik te verlagen en duurzame oplossingen te implementeren verwacht Het Valkhof dat een beter energielabel haalbaar is. Daarnaast wordt het beheer en het gebruik van het museum op een duurzamere wijze uitgevoerd. Hiervoor past Kuijpers bijvoorbeeld PV-cellen en ledverlichting en wordt de installatie voorbereid op het BAOPT-systeem.

Daarnaast zijn de belangrijkste aanpassingen het creëren van meer oppervlakte voor tijdelijke tentoonstellingen, een ruimer entreegebied, een nieuwe trappenpartij en het verplaatsen van het Museumcafé naar de voorzijde van het museum.

Advieswerk

UNStudio, die het museumgebouw in het verleden ontwerpen heeft, is ook bij het nieuwe ontwerp betrokken. Kleissen & Partners verzorgen het proces- en projectmanagement en ABT, DGMR, Stolwijk Security, Royal HaskoningDHV en K&R zorgen voor het overige advieswerk.

De planning is dat de verbouwing begin 2015 start. Eerst is de benedenverdieping aan de beurt, daarna volgt de begane grond en de eerste verdieping. Waarschijnlijk is Museum Het Valkhof tijdens de zomer en vroege herfst van 2015 geheel gesloten.

Foto bijschrijft v.l.n.r.: William Swinkels (directeur Kuijpers Centrale Projecten), Marijke Brouwer (directeur Museum Het Valkhof) en Harrie Heijmans (algemeen directeur GiesbersWijchen)

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Royal HaskoningDHV

Meer nieuws uit Nijmegen, Gelderland