Revitalisatie van kantoorgebouw Veendam

Het kantoor van de RDW in Veendam wordt nagenoeg compleet gerevitaliseerd. Het nieuwe concept legt de focus op onder andere energiezuinigheid, gezondheid en flexibiliteit.

DGMR Adviseurs won in samenwerking met Kraaijvanger de Europese aanbesteding van deze ingrijpende renovatie. Hierbij vervult DGMR de adviserende rol op het gebied van bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid. Kraaijvanger maakte een ontwerp waarbij de gebouwdelen Azië en Europa worden verbouwd tot een energiezuinig en gezond kantoor met moderne uitstraling. Een ruimtelijk atrium zal dienstdoen als verbindingselement tussen de gebouwdelen.

Vanuit de opdrachtgever bestaat de wens om zoveel mogelijk te voldoen aan de eisen voor nieuwbouw op het gebied van brandveiligheid. Aan de adviseur brandveiligheid de taak om met beperkte maatregelen het gewenste veiligheidsniveau te behalen, met passende maatregelen voor elk aspect in dit project. Mogelijke risico's, economische haalbaarheid en praktische maakbaarheid worden tegen elkaar afgewogen.

Flexibel en gezond

Op dit moment verwarmen radiatoren het gebouw, met plaatselijk verminderd comfort en stofophoping tot gevolg. Een ander euvel is het grote temperatuurverschil in de zomer- en wintersituatie, tocht of koudeval en te weinig of juist te veel ventilatie. De behoefte aan een transparant en licht kantoorgebouw is dan ook groot. Kraaijvanger en DGMR verwerken de kansen op het gebied van duurzaamheid en bouwfysica in een comfortabel, flexibel en gezond gebouw.

Het gebouw moet tenminste 40 procent energiezuiniger worden dan het bestaande gebouw, met een energielabel van hogere waarde: van G naar A. Er wordt geïsoleerd volgens nieuwbouwniveau Bouwbesluit en er wordt HR++ beglazing toegepast. Het resultaat van de uitgevoerde studies is een goede balans tussen comfort en een optimale daglichttoetreding.

De revitalisatie mondt uit in een gezond en flexibel gebouw, waarbij iedere medewerker voldoende uitzicht naar buiten heeft en per werkzone zelf het klimaat kan regelen door de aanwezigheid van temperatuurregelingen en te openen ramen. Om voldoende akoestisch comfort te creëren krijgt een gedeelte van het gebouw een verlaagd plafond en krijgt het andere gedeelte plafondeilanden.

Het Nieuwe Werken

Het nieuwe kantoor wordt voornamelijk als kantoortuin ingericht en ook het Nieuwe Werken wordt geïmplementeerd. Er worden verschillende soorten werkplekken gecreëerd die dat mogelijk maken. Een ander belangrijk aspect is het ontmoeten van collega’s, dat mogelijk gemaakt wordt door het zogenaamde RDW plein. Hierin worden onder meer het bedrijfsrestaurant en overlegplekken opgenomen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door DGMR