Groene gevel voor gymzaal Utrecht

Een veertig jaar oude gymzaal in de wijk Kanaleneiland in Utrecht heeft een nieuw leven gekregen dankzij een duurzame renovatie. Naast HR++ glas en een zogenaamd Energydak is de gymzaal aangesloten op stadsverwarming en is een groene gevel aangelegd.

De gemeente Utrecht gaf als opdrachtgever aan dat de zaal in alle facetten duurzaam moest worden. Vandaar de verschillende maatregelen die zijn getroffen om dit resultaat te garanderen. Betrokken partijen bij dit project zijn onder andere Frowijn de Roos architecten en Sempergreen Vertical Systems. Laatstgenoemde partij was verantwoordelijk voor het realiseren van voorbegroeide Flexipanels voor een groene gevel.

Groene gevel

Er zijn verschillende voordelen toe te wijzen aan de groene gevel. Zo profiteren gebruikers van de gymzaal van een lagere omgevingstemperatuur, opname van CO2 en fijnstof. Daarnaast wordt de levensduur aanzienlijk verlengd, doordat regen en zon geen invloed hebben op de gevel. Basis van de groene gevel zijn winterharde planten, geschikt voor zowel zon- als schaduwlocaties.

Verder zijn FSC houten kozijnen en HR++ glas aangebracht. De spouw van het bestaande metselwerk en de vloer van de begane grond nageïsoleerd. Daarnaast is het platte dak voorzien van een Energydak. De gymzaal is tevens aangesloten op stadsverwarming.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Utrecht, Utrecht