'Koper stelt zelf energieneutrale woning samen'

Drie bouwondernemers zetten een energieneutrale woning met een energierekening van nul euro in de markt. Samenwerkende partijen 19 het atelier architecten, Nijhuis Bouw BV en Nieman Raadgevende Ingenieurs noemen als grote voordelen het extra woongenot en het wegvallen van energiekosten voor bewoners.

Bij het ontwerpen van de woning ‘tHuis’ is de nadruk gelegd op onder andere comfort en energiezuinigheid. Het huis, een ‘Active House’, krijgt veel daglicht, goede ventilatiemogelijkheden en een prettig binnenklimaat in zowel de winter als de zomer. Om dit te bereiken wordt onder andere een energiezuinig klimaatsysteem ingezet. Zonnepanelen zorgen voor voldoende stroom voor alle apparaten in huis.

Er zijn meer duurzame maatregelen te noemen. Zo krijgt de woning geen gasaansluiting, maar wordt uitgerust met een warmtepomp die energie uit de lucht haalt en omzet in warmte. Meer details over de duurzame eigenschappen van de woning vindt u in onderstaande illustratie, die u kunt uitvergroten door op de link te klikken onder de afbeelding.

Bekijk de illustratie op volledige grootte

 

Keuzevrijheid
De keuzevrijheid maakt dat het mogelijk is om een unieke woning samen te stellen binnen dit concept. Bewoners kiezen een kavel, basisplattegrond, eventuele uitbreidingsopties als een aangebouwde garage en gevelmaterialen. Deze vier stappen worden door de drie samenwerkende partijen in detail uitgelegd:

Bekijk de illustratie op volledige grootte

 

Energierekening = nul
Zoals eerder gemeld is de energierekening voor een gemiddeld gezin nul euro. De bouwkosten (inclusief bijkomende kosten) van € 235.950,00 wijken niet af van een regulier bouwplan. Deze bouwkosten zijn exclusief grondprijs, met een prijsopgave gebaseerd op 35 PV-panelen á 1,6 m2 (zuidwoning).

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nieman Raadgevende Ingenieurs