'Voorbeeldproject voor Nederlandse scholen'

Tien scholen in Nijmegen starten volgend schooljaar met een forse inzet op duurzame energie: zij plaatsen maar liefst 1.200 zonnepanelen.

“Dit project is een voorbeeld voor Nederland", vindt Rini Braat, directeur/bestuurder van de Stichting Sint Josephscholen. Verstandige keuzes voor de huidige schoolgaande generatie vindt Braat “noodzakelijk”. “Ten slotte ondervinden zij het meest de gevolgen van oprakende fossiele brandstoffen en klimaatverandering, die samenhangen met onze keuzes van vandaag.

Samenwerking

De stichting werkt samen met Stichting Zeuvelenloop, die het plaatsen van de zonnepanelen sponsort en Slim Opgewekt, die de verduurzaming realiseert. Hilde van Dijk, mede-iniatiefnemer van Slim Opgewekt!: “Duurzaamheid gaat verder dan techniek of energie. Ons doel is om duurzaamheid op een positieve manier in de school te krijgen.”

Denk duurzamer

Acties moeten leerlingen uitdagen om duurzamer te denken. “Zo hebben we de recordpoging: hoeveel leerlingen passen er in een elektrische auto.” Naast de voorgenoemde samenwerkingen werkt de Stichting Sint Josephscholen samen met Duurzame Pabo van de HAN. Deze partij onderzoekt intensief hoe duurzaamheid als standaard ingeweven kan worden binnen het onderwijsprogramma.”

Locaties

De volgende scholen krijgen zonnepanelen: Montessorischool, Klein Heijendaal, De Sterredans, De Kleine Wereld (Kindcampus Nijmegen), Sint Nicolaas, De Hazesprong, De Akker, De Wieken, De Driemaster, Patrus Canisius. Naast de tien scholen krijgt ook het bestuursbureau van Stichting Sint Josephscholen zonnepanelen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Nijmegen, Gelderland