Smart Grids: Best Practices

Een overzichtskaart met 31 succesvolle proeftuinprojecten in Nederland toont de best practices omtrent smart grids. Aanjagers van duurzame projecten kunnen de informatie toepassen bij het zelf realiseren van bijvoorbeeld een energieneutrale wijk.

De succesvoorbeelden zijn door Netbeheer Nederland gebundeld in een kaart, waarbij per project wordt beschreven welke functies van een smart grid een bijdrage kunnen leveren aan verduurzaming. De informatievoorziening is divers, onder andere met betrekking tot duurzame mobiliteit en de vereiste randvoorwaarden voor succesvolle realisatie van ambities.

Functies intelligente netten

Verdere verdieping is te halen uit een waaier vol achtergrondinformatie over de functies van intelligente netten betreft. Wie van plan is om een dergelijk net te ontwikkelen vult enkele toetsvragen in en krijgt verduidelijking over de ontwikkelaanpak. Onderwerpen die onder andere worden behandeld zijn ‘De vraag naar energie door gebruikers sturen’ en ‘Optimaliseren energiestromen en inzet energiebronnen’.

André Jurjus, directeur Netbeheer Nederland, vertelt over de toegevoegde waarde van het initiatief: “De overzichtskaart en de waaier maken gebruik van de belangrijkste leerervaringen uit de proeftuinen met intelligente netten. Het is de bedoeling dat we hiermee samen met gemeenten en andere initiatiefnemers een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van gezamenlijke duurzame initiatieven.”

Doelgroep

Jurjus noemt al gemeenten als doelgroep voor de kaart. Daarnaast is de content interessant voor onder andere corporaties, ESCo’s en prestatiecontract-initiatieven.

Downloaden

De kaart en waaier zijn in .pdf-vorm te downloaden. Het kan even duren voordat de bestanden zich openen, omdat ze respectievelijk 2 en 5 MB groot zijn.

Deel dit artikel

permalink