Krachtenbundeling in publiek energieonderzoek

De grote publieke organisaties die zich in Nederland bezighouden met energieonderzoek bundelen hun krachten, vanuit de vereniging Netherlands Energy Research Alliance (NERA). Zij hebben als doel onderlinge synergie te bevorderen en lange termijn uitdagingen te identificeren.

De vereniging bestaat uit onder andere TNO, Universiteit Twente en TU Eindhoven. Het bestuur telt zes leden en bestaat uit voorzitter Paul Korting (directeur ECN), Karel Luyben (rector TU Delft), Mart van Bracht (directeur Energie TNO), Ed Brinksma (rector Universiteit Twente), Hans van Duijn (rector TU Eindhoven) en Wim van Saarloos (directeur FOM).

Een van de eerste wapenfeiten is de lancering van een website die een overzicht geeft van energieonderzoek portefeuilles van de leden. De website geeft daarnaast een goed inzicht voor mogelijke samenwerkingspartners zoals de overheid, de industrie en Europese instellingen.

Activiteiten

Alle NERA-leden zijn volop actief in de Topsector Energie en de zeven TKI's (Topconsortia Kennis en Innovatie) die daarbinnen zijn opgericht. Ook zijn ze betrokken bij de uitwerking van het Energieakkoord van de SER.

Deel dit artikel

permalink