Toekomstwaarde nieuwe en bestaande panden

Het rapport ‘Gebouwen met toekomstwaarde’ beschrijft voor eigenaren en investeerders in vastgoed hoe zij eisen kunnen stellen en oordeel kunnen vellen aan de toekomstwaarde van nieuwe of bestaande panden. Dit vanuit het perspectief van adaptief vermogen, financieel rendement en duurzaamheid.

Het rapport werd uitgebracht door partijen uit het bedrijfsleven en de overheid: VNO-NCW, MKB-Nederland, Bouwend Nederland, BNA, DGBC, FME-CWM, Metaalunie, NL Ingenieurs, NVTB, Slim Bouwen en UNETO-VNI.

Aanleiding
Aanleiding voor het rapport is de marktvraag om te leren hoe gebouwen een tweede of derde leven kunnen krijgen. De vraag uit de markt wordt mede aangewakkerd door ontwikkelingen als leegstandsproblematiek en de wens tot verdere verduurzaming via de circulaire economie.

Aan de hand van vragen en aandachtspunten leidt de methode de lezer stapsgewijs langs cruciale vragen die moeten worden beantwoord om de toekomstwaarde van (het ontwerp van) een gebouw te bepalen. Hierbij streefden de betrokken partijen naar een volledige en complete set aan indicatoren, die draagvlak kent en herkend wordt in de praktijk. De methode is in opdracht van de voorgenoemde partijen ontwikkeld door Brink Management & Advies, in samenwerking met het Centrum voor Procesinnovatie in de Bouw (CPI) van de TU Delft.

Vervolg

Het volledige rapport is te downloaden op de website Adaptief Vermogen. Het rapport wordt formeel gepresenteerd in een bijeenkomst in het najaar van 2014.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Brink Groep bv