Gemeenten Zuid-Holland investeren in duurzaamheid

Zuid-Hollandse gemeenten investeren de komende tijd in duurzaamheid, met onder andere een revolverend fonds in de pijplijn. Bouwend Holland komt met een analyse van de bestuursakkoorden van Zuid-Hollandse gemeenten in regio Randstad Zuid.

Uit de analyse blijkt dat gemeenten met verschillende verduurzamingsinitiatieven komen. Zo wordt in Den Haag een revolverend fonds opgezet voor duurzame initiatieven en worden energieneutrale woningen gestimuleerd in Bodegraven-Reeuwijk. Alphen aan den Rijn richt een duurzaamheidsfonds op om het sluiten van Green Deals van de gemeente met de samenleving te stimuleren en Henddrik Ido ambacht stimuleert verduurzaming van gebouwen door middel van een ecopremie.

Als regiomanager Randstad Zuid vindt Niels Ruyter het positief dat gemeenten de bouwopgave serieus nemen. “Het gaat niet alleen om bouwomzet en verbetering van woningwaarde en woongenot, maar ook om een bestendige toekomst voor het nageslacht. De energiebesparing heeft in de bestaande woningen alleen maar voordelen.”

Onderzoek

Naast deze initiatieven kondigen gemeenten aan dat zij onderzoek zullen uitvoeren naar verschillende onderwerpen. Zo onderzoekt men in Korendijk en Papendrecht de mogelijkheden omtrent duurzame energie en wordt in Nieuwkoop de mogelijkheid van energieparken bekeken. Ook in Dordrecht onderzoekt men opties omtrent verduurzaming: hier bekijkt men mogelijkheden omtrent duurzaamheidsleningen.

Goed gejat...

Ruyter: “De genoemde onderzoeken zijn natuurlijk specifiek voor de betreffende gemeenten. Toch zou het geen kwaad kunnen als het onderzoek in eerste instantie wordt beperkt tot informeren bij een andere gemeente hoe men daar met deze kwestie omgaat. Beter goed gejat dan slecht verzonnen want vele van deze onderwerpen voor onderzoek zijn al aardig uitgekauwd.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland