‘Hergebruik gunstiger dan sloop en nieuwbouw’

Uit een levenscyclusanalyse (LCA) blijkt dat strippen en verbeteren van de schil met kleinere ramen of dubbel- of tripleglas vanuit energetisch oogpunt de meest duurzame strategie is.

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Linda Hildebrand aan de TU Delft, zo schrijft Cobouw. Zij maakte een vergelijking van alle gebouwelementen, waaruit bleek dat de grootste winst te boeken valt in – niet dragende – gevels. Deze gevels zijn verantwoordelijk voor gemiddeld een derde van het totale energieverbruik van een gebouw.

Volgens haar onderzoek, geredeneerd vanuit energieoogpunt, levert zelfs het vervangen van een oud pand met slechte energieprestaties door een duurzaam en modern gebouw geen winst op. Slopen is een energierovende bezigheid, omdat het produceren en aanvoeren van materialen voor nieuwbouw veel meer energie kost.

Herontwikkeling gunstiger

“Als een gebouw uit de jaren ’60 een goede hoofddraagconstructie heeft met plafonds van voldoende hoogte, dan is herontwikkeling – met verbetering van de gevel – qua energie-investeringen gemiddeld 7 keer gunstiger dan sloop en nieuwbouw”, rekent de specialiste in duurzame gebouwconstructies voor.

Voor haar promotieonderzoek aan de faculteit Bouwkunde analyseerde ze 25 kantoorgebouwen. Daarmee bracht ze in kaart waar in het gebouw de meeste energie gaat zitten, gemeten over de hele levenscyclus. Ze is deze maand gepromoveerd.

Deel dit artikel

permalink