Smart-Energy proeftuin in Gorinchem

De realisatiefase Smart Energy-proeftuin Hoog Dalem in Gorinchem is gestart. Er worden voorzieningen aangebracht om nader onderzoek te doen naar de werking van nieuwe energietoepassingen in een slim energiesysteem.

Dit innovatieve project maakt als een van de vier projecten onderdeel uit van het Smart Energy Collective (SEC). Binnen dit initiatief werken veertien bedrijven samen aan technologische innovaties en nieuwe diensten op het gebied van Smart Energy. Bewoners kunnen zelf energie opwekken, opslaan en op gunstige momenten inzetten.

Aanjagers

Betrokken bij de proeftuin zijn Heijmans als partner, ontwikkelaar en bouwer, en Stedin als trekker. Onderdeel van het eerder genoemde slimme energiesysteem is ‘PeakShaving’, het opvangen van verschillen tussen (pieken in de) vraag- en aanbod in energie. Opslagsystemen worden in een aantal woningen geplaatst om energie te sturen en maximaal te benutten.

In-home systemen en domotica

Het project gaat van start met de eerste 32 woningen, waarbij in een aantal woningen een accusysteem wordt geplaatst. Daarnaast wordt bij een deel zonnecellen geplaatst. In-home systemen en domotica worden aangebracht om analyses te doen met het oog op PeakShaving. Uiteindelijke doel is om kennis op te doen of vraag- en aanbod van energie via deze opslagsystemen beter gerealiseerd kan worden.

All Electric District

Daarnaast wordt het standaard software interface USEF voor Smart Grids - slimme energienetwerken -  uitgerold. Het project is daarmee een belangrijke stap verder in het streven naar een ‘All Electric District’, een volledig elektrische woonwijk met een volledig elektrische energievraag en sturing. Zo vragen bijvoorbeeld het opladen van elektrische voertuigen en ruimteverwarming, via elektrische warmtepompen flexibiliteit om de piekbelasting op het energienetwerk te verlagen. PeakShaving en het USEF-protocol speelt een grote rol in het faciliteren van deze flexibiliteit.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans

Meer nieuws uit Gorinchem, Zuid-Holland