Ambitieniveaus Noord-Hollandse gemeenten verschillen

Vrijwel alle Noord-Hollandse gemeenten hebben duurzaamheid en duurzaam bouwen in hun programma opgenomen, maar het ambitieniveau verschilt. Acht gemeenten stellen als doel energieneutraliteit. Dat meldt Bouwend Nederland aan de hand van een inventarisatie van de collegeprogramma’s.

Van de vijftig ondervraagde gemeenten zeggen 46 dat zij duurzaamheid en duurzaam bouwen in het programma hebben opgenomen. 13 gemeenten noemen verduurzaming in relatie tot nieuwbouw van woningen en in totaal 20 gemeente spreken over het opwekken van energie via zonnepanelen of windmolens.      

Ambitieniveau
Toch denken gemeenten verschillend over het begrip duurzaamheid. Jan Overtoom, regiomanager Randstad Noord: “Enkele gemeenten spreken ambities uit over de wens als gemeente energieneutraal te worden, terwijl andere gemeenten zich expliciet richten op zonnepanelen, windmolens en zuinige openbare verlichting.”

Volgens hem zoeken onvoldoende collegeprogramma’s samenwerking met de markt. Heiloo wordt genoemd als positieve uitzondering: “Daar worden de lokale bouwbedrijven uitgenodigd om mee te denken.”

Initiatieven duurzaamheidsvlak
De initiatieven van Noord-Hollandse gemeenten zijn divers. Zo wil Aalsmeer voorbeeldprojecten op het gebied van zonne-energie, zet Amstelveen in op duurzaam inkopen en wil Hilversum in 2015 energieneutraal zijn. Opmerkelijk aan de inventarisatie is dat de verduurzaming van de bestaande voorraad slechts in beperkte mate terugkomt in de voornemens. Tien gemeenten benoemen een belangrijke rol voor corporaties in het verduurzamen van huurwoningen.     

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland