10-puntenprogramma voor energieneutraal bouwen

Het Duitse Passiefhuis Instituut heeft een position paper voor energieneutraal bouwen gepubliceerd. Met dit document ondersteunen ze gemeenten in hun beleid ten aanzien van klimaatbescherming.

Dit document bevat een 10-puntenprogramma met concrete aanbevelingen, waarin wordt uitgelegd hoe steden en gemeenten effectief kunnen inzetten op energie-efficiëntie. Een van de speerpunten is de Passiefhuis-standaard, die een energiebesparing van maximaal 90% mogelijk maakt.

Sociale nieuwbouw en renovatie

Centraal in de position paper staat een oproep voor gemeenten om zich te committeren aan deze standaard. In het bijzonder geldt dit voor gemeentelijke en sociale nieuwbouw en renovatie, maar ook bij de verkoop van bouwgronden wordt geadviseerd om het gebruik van duurzame energie op te nemen in de voorwaarden.

Op stedenbouwkundig gebied krijgen gemeenten het advies om in te zetten op klimaatneutrale stadsdelen en aandacht te besteden aan externe factoren, zoals de ligging van gebouwen ten opzichte van de zon en overheersende windrichting. De tien punten omvatten suggesties voor financiële incentive programma’s, kwaliteitsborging, opleiding, het gebruik van energiezuinige apparaten en voorlichtingscampagnes.

De volledige tekst van deze paper is beschikbaar op Dnaindebouw.nl.

Deel dit artikel

permalink