Houvast door lijst erkende maatregelen energiebesparing

Het wordt eenvoudiger voor bedrijven om invulling te geven aan verplichte energiebesparing. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu publiceerde onlangs een lijst met erkende maatregelen. De lijst wordt wettelijk vastgelegd en moet duidelijkheid en houvast geven.

“In het Energieakkoord is over artikel 2.15 van het Activiteitenbesluit afgesproken dat er ‘erkende maatregellijsten’ worden verankerd in de regelgeving. Deze lijsten bevatten energiebesparende maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen en zijn bedoeld om bedrijven een hulpmiddel aan te reiken”, schrijft Mansveld.

Het is voor ondernemers die maatregelen op de lijst toepassen aantrekkelijk om dit te doen. De ondernemer weet op deze manier zeker dat hij voldoet aan de verplichting. “Hiermee wordt naleving en toezicht duidelijker en eenvoudiger. Een ondernemer kan ervoor kiezen zelf te bepalen welke maatregelen zich in vijf jaar terugverdienen”, vindt Mansveld.

Verplichting
De verplichte energiebesparing geldt sinds 2008, voor bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 25000 kubieke meter gas verbruiken. De lijsten kunnen volgens de Rijksoverheid bijdragen aan de realisatie van een belangrijk deel van de energiebesparing die het Energieakkoord kan opleveren.

Kansen voor energiebesparing
“Met dit geheel aan wet en regelgeving en afspraken met branches en lokale overheden liggen er veel kansen voor energiebesparing. Kansen die het bedrijfsleven zelf ook ziet. Dat biedt een uitstekend startpunt voor een betere naleving van artikel 2.15 die vooral ontstaat doordat sprake is van gezonde bedrijfsvoering en het realiseren van rendabele besparingen”, sluit Mansveld de brief af.

Deel dit artikel

permalink