Ketenpartners verbeteren circulariteit metaalketen

De circulariteit van de metaalketen wordt verder verbeterd, als het aan diverse onderwijs-, kennisinstellingen en overheden ligt. Met projecten en onderzoeken willen de partijen de circulariteit van de metaalketen verder aanwakkeren.  

Betrokken zijn Koninklijke Metaalunie, samen met ketenpartners, onderwijs- en kennisinstellingen, de ministeries van I&M en EZ en onderzoekers. Het traject van onderzoeken en projectuitvoeringen komt voort uit het programma ‘Van Afval Naar Grondstof’ van de Rijksoverheid. Het kabinet wil met dit programma de overgang naar een 100% circulaire economie stimuleren.

Brede scope

De scope van het onderzoeks- en projectenprogramma ‘Circulaire Metaalketen’ is breed. Zo onderzoekt de staalbouwsector wat de beste concepten zijn voor het grootschalig hergebruiken van materialen, componenten en producten in de gebouwde omgeving. Metaalunie onderzoekt op zijn beurt welk toepassingsgericht model voor ECO-design de circulaire feedbackloops het beste integreert en daarmee concreet richting kan geven aan circulair ontwerpen in het mkb.

Meer voorbeelden

Daarnaast gaat Avans Hogeschool, samen met andere onderwijsinstellingen, zich toeleggen op de ontwikkeling van concrete business modellen voor het mkb(-metaal). De metaalrecycling start een project om de kennis vanuit traditionele ‘end-of-life’-systematiek optimaal in te zetten voor circulaire ontwerpen.

Deel dit artikel

permalink