Nieuwe ontwerpmethode beton

In het kader van het Europese project SUS-CON heeft onderzoeksinstituut TNO een nieuwe ontwerpmethode voor beton ontwikkeld.

Een van de doelen van dit project is een methode te ontwikkelen om lichtgewicht beton te maken op basis van prestatie-eisen. Daarnaast richt het op het gebruik van afvalstoffen in de productiecyclus van beton, zowel ter plaatse gestort als prefab. Dit resulteert in een lichtgewicht, eco-compatibel en kosteneffectief bouwmateriaal.

Aangezien dit beton gemaakt is uit 100% afval met weinig verdere verwerking, blijft de CO2-belasting laag. Dit past bij het streven om zowel ecologisch als economisch een optimaal product te ontwikkelen. Het prestatie-ontwerp is werkzaam met thermische isolatie, dichtheid en sterkte.

Grotere flexibiliteit

Deze nieuwe prestatiegerichte ontwerpmethode maakt een nieuwe manier van werken mogelijk. Het ontwerpen van beton kan op basis van prestatie-eisen zoals thermische isolatiewaarde, maar ook op sterkte. Daarnaast biedt dit een grotere flexibiliteit bij de betonproductie, het constructieontwerp en het materiaalgebruik.

Traditioneel wordt beton ontworpen aan de hand van experimenteel bepaalde relaties tussen bijvoorbeeld het soort cement en de sterkte. Deze zijn alleen vastgelegd voor traditionele betoncomponenten (cement en grind) en standaard betonsamenstellingen. De resultaten van dit nieuwe project dragen bij aan het oplossen van de ‘afvaldruk’ op steden en aan het verminderen van het verbruik van niet-hernieuwbare, natuurlijke grondstoffen. SUS-CON richt zich op het ontwikkelen van nieuwe manieren om afval te integreren in de ontwikkeling van beton.

Deel dit artikel

permalink