Feyenoord-fans wekken stroom op

Dit najaar wekken Feyenoord-supporters hun eigen stroom op. Als proef krijgt Stadion De Kuip 20 tot 40 tegels, die elektriciteit opwekken.

Dit schrijven Cobouw en RTV Rijnmond. Het Rotterdamse bedrijf Energy Floors wil haar tegels het liefst in eigen stad testen en kwam zo tot het thuishonk van Feyenoord. Door over de tegels te lopen of erop te springen wekken de voetbalsupporters stroom op. Een tegel kan zo’n 30 Watt opwekken: voldoende voor 20 leds. “We gaan testen waar het Feyenoord-legioen de meeste energie opwekt”, vertelt Michel Smit van Energy Floors. “Dat kan zijn op de tribunes, maar bijvoorbeeld ook bij de ingangen of voor de toiletten.”

Elektronica

De tegels bestaan voor een groot deel uit staal, voor de tandwielen en geleiders. Verder speelt de elektronica een belangrijke rol en bevat elke tegel zijn eigen kleine elektromotor met elektromechanisch omzettingsysteem. De toplaag beweegt zo’n 2 centimeter op en neer. Deze laag kan uit allerlei materialen bestaan, maar voor een buitentoepassing is belangrijk dat de tegel waterdicht is. Hiervoor denkt Smit aan een steenachtig materiaal of industrieel rubber.

Als deze proef slaagt, hoopt hij ook stroomopwekkende vloeren voor de nieuwe Kuip te mogen leveren. Maar hier blijft het niet bij: Energy Floors is deze week ook begonnen met een 5-jaar durend project in Moskou. De Russische Spoorwegen willen hun perrons mogelijk voorzien van deze tegels. Daarom komt bij hun onderzoeksinstituut een testopstelling te liggen.

Stroomopwekkende vloer

Energy Floors kreeg in 2008 bekendheid toen het bedrijf stroomopwekkende vloeren in Club Watt introduceerde. Dansers zorgden daar voor elektriciteit.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer nieuws uit Rotterdam, Zuid-Holland