Andere houding nodig bij verminderen regeldruk Utrecht

Vermindering van regeldruk in Utrecht gaat moeizaam, concludeert Bouwend Nederland aan de hand van inventarisatie van 27 collegeprogramma’s van de Utrechtse gemeenten. “De houding ‘nee, tenzij’, moet echt om naar ‘ja, mits’”, zegt Siem Bijman, adviseur van Bouwend Nederland Regio Randstad Noord.

Volgens Bijman is het beter om, in plaats van regels te schrappen, de focus te leggen op een betere samenwerking. Vermindering van regeldruk lijkt nog niet op de agenda te staan van veel gemeenten in Utrecht. Op dit moment zijn er namelijk slechts 18 gemeenten die dit onderwerp benoemen. Een aantal gemeenten wil welstandvrije zones instellen en bestemmingsplannen flexibiliseren.

Actueel en flexibel

Zo wil Utrechtse Heuvelrug in 2016 alle bestemmingsplannen actualiseren en flexibeler hebben. In 2017 wil de gemeente de welstandscommissie afschaffen. “Dat bewijst in mijn ogen dat steeds meer gemeenten de bouwregelgeving te ver doorgeschoten vinden. Starre bestemmingsplannen bepalen te veel wat waar wel of niet gebouwd mag worden.”

Hindernis

Dit vormt volgens Bijman een hindernis voor de bouw- en infrasector, die niet adequaat op de veranderende consumentenvraag kan inspelen. “Dat moet anders, willen we straks bijvoorbeeld voldoende zorgwoningen hebben.”

Noord-Holland en Zuid-Holland

Eerder publiceerden we over de inventarisatie van Bouwend Nederland in Noord-Holland en Zuid-Holland. In Noord-Holland verschillen de ambitieniveau’s tussen gemeenten. In Zuid-Holland wordt de komende tijd stevig in duurzaamheid geïnvesteerd, met onder andere een revolverend fonds. lijken de ambitieniveau’s tussen gemeenten aardig te verschillen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland